Stromboli is een al 2.000 jaar actieve stratovulkaan van 12 km2 met een hoogte van 926 meter boven zeeniveau. Maar onder het zeeniveau is op 2.000 meter diepte de basis van de vulkaan. Dus is deze vulkaan in feite 2.926 meter hoog waardoor hij eigenlijk de tweede grootste vulkaan van Italië is. Uit de kraters op de top komt nog constant as en gloeiende lavabommen die tijdens de uitbarsting de lucht in worden geslingerd, vlak voordat dit gebeurt hoor je een laag bulderend geraas alsof er een schoorsteen in brand staat. Ik was zo overdonderd door de spattende stenen en het vuur dat ik vergat een foto te maken, dus we moeten het maar doen met de foto met weinig vuur erop hieronder. 

Omdat Mount Stromboli zo veel tot uitbarsting komt en deze uitbarstingen vaak zichtbaar zijn tot ver op de omringende zee, heeft het eiland de bijnaam ‘Vuurtoren van de Middellandse Zee’ gekregen. In de tijden van Odysseus was het al een belangrijk baken. Na zonsondergang is de uitbarsting het best te zien.

Op het eiland wonen ongeveer 700 mensen. Het is ook mogelijk om de vulkaan te beklimmen en wij zagen ook veel mensen die dat gingen doen. Zij werden met toeristenbootjes rond 17:00 uur aan land gebracht. Daar kunnen ze dan iets eten om vervolgens met de gids naar boven te gaan. Onderaan de vulkaan zijn moorings en er zijn verschillende aanbieders voor deze moorings. Het is wel aan te raden om de mooring vooraf te reserveren, want er is veel animo voor.

Wij hadden een mooring genomen en bespraken met de mooringbaas dat wij met onze eigen boot naar de plek wilden varen om het schouwspel van de vulkaan goed te kunnen zien. Om veiligheidsredenen is het niet toegestaan om aan deze kant te ankeren. Hij gaf ons het advies om ons bijbootje aan de mooring te laten en dan naderhand de mooring weer op te halen en het bijbootje weer aan de boot vast te binden. Dat hebben we gedaan en het is goed gelukt.

Hier zie je nog de brede lavastromen van de laatste grotere uitbarstingen. Onze conclusie was wel dat er veel inwoners van Stromboli hun inkomsten aan de vulkaan te danken hebben. Hierbij moet je denken aan de toeristenboten, de gidsen, de mooringbazen, de restaurants, kortom de uitspattingen van de vulkaan is voor de inwoners al duizenden jaren een mooie inkomstenbron.

Bron: vulkanisme

 

Passion spreuk:

“Als je gelooft in je eigen kunnen, is succes bijna vanzelfsprekend.”