Hola volgers van de Passion,

Het nieuwe vaarseizoen is weer begonnen, voor ons met de boot op orde te maken voor deel 2 van onze reis van Spanje naar Italië.

We waren in ons inmiddels vertrouwde en geliefde Valencia en tijdens onze klus werkzaamheden aan de boot hebben we volop tijd genomen om samen met Harry en Bianca te genieten van het indrukwekkende Fallas festival in Valencia.  Het festival van het vuur.

Een heel oude traditie waarbij oorspronkelijk timmerlieden hun oude houten lampen verbrandden om het einde van de winter en de komst van de lente te vieren. Inmiddels is dit festijn zeer groots geworden met meer dan 300 Ninots, zoals de poppenbolwerken heten. Iedere wijk heeft een uit eigen middelen betaald bouwwerk staan. Vaak wordt op een satirische wijze met de groep poppen ingespeeld op de ontwikkelingen in de politiek en de wereld.

Per bouwwerk gaan ze het bedrag van € 100.000 per stuk vaak ruim te boven. Het festival begint op 1 maart maar het hoogtepunt is van 17-19 maart. Op 19 maart gaan alle Ninots om middernacht de brand in en is het festival afgelopen en de lente officieel begonnen. Vrijwel direct hierna beginnen ze weer aan het voorbereiden van de Fallas voor het volgende jaar.

Een van de lezers van dit blog attendeerde mij op hun website www.fallasfestival.nl. Hier staat veel meer te lezen over dit fantastische festival. Chris en Monique, dank jullie voor deze aanvulling!

Geniet van de videoclip die we hebben gemaakt en tot gauw als we over enkele weken de trossen losgooien en op weg gaan naar Sardinie!