Na ons bezoek aan Delphi gingen we op weg naar het klooster “Moni Ostros Lucas” tussen de dorpen Distormo en Kyriaki.  Het klooster wordt gezien als een van de mooiste Byzantijnse bouwwerken en staat daarom ook op de Werelderfgoed lijst van Unesco.

Loukas, was een kluizenaar die leefde in de 10e eeuw na Christus. Hij werd geboren in de buurt van het orakel van Delphi. Hij vestigde zich na een omzwerving via Rome en Bulgarije in Stritis waar nu het Klooster van Ostros Loukas staat. Naast het klooster was volgens hem een bron met geneeskrachtig water. Het klooster werd het symbool voor de voorspoed en er wonen nu nog zo’n 15 monniken.

Binnen in het klooster en de kerk zijn prachtige mozaïeken fresco’s en wand- en plafondschilderingen te bezichtigen. Tijdens de 2eWereldoorlog werd het klooster zwaar beschadigd. In de jaren negentig is het klooster met hulp van Unesco en de EU hersteld en het is weer in zeer goede staat. Met de mooie rode kleur stenen afgewisseld met bakstenen en natuurstenen in een zalmroze tint.

Bron: Djoser

 

Passion spreuk:

“Ken je fouten, maar behandel ze met zachtheid.”