Porto Cristo

We hebben de lange termijn weerverwachtingen gezien en later deze week wordt harde wind verwacht dus willen we graag naar een goed beschutte jachthaven waar we een aantal dagen achter elkaar kunnen blijven liggen. Onze keuze was Porto Cristo dat is een gemeentelijke jachthaven van Ports IB waar een overnachting nog betaalbaar is. Er worden op Mallorca en eigenlijk op alle Balearen in sommige havens o.a. van Club Nautico enorme bedragen voor een overnachting berekend. Vandaar dat we ook heel veel ankeren om het allemaal een beetje betaalbaar te houden. Maar Porto Cristo Ports IB biedt een beschutte ligplaats waar we de komende dagen zullen verblijven. Het strand ligt op 50 meter naast de boot. Het centrum is iets groter dan Porto Colom, maar er zijn verspreid over het centrum en bij de haven een paar leuke winkels. Verder een aantal souvenirwinkels en wat kleine supermarktjes. Vlakbij de bushalte van de bus naar het vliegveld zijn nog twee grote supermercados.

Voor een bezoek aan de hoofdstad van het eiland Palma de Mallorca namen wij de bus. Vanuit Porto Cristo duurt de reis met de snelbus ongeveer een uur. Het ligt een beetje aan het rijgedrag van de chauffeur. Op de heenweg had de chauffeur iets van een coureur weg, continue op de linkerbaan van de “snelweg” en de chauffeur van de terugreis was heel relaxed en zat lekker te praten tegen een passagier die hij goed kende. En dan duurt de reis iets langer, daar worden Spanjaarden niet warm of koud van. Het is en blijft een relaxed volk.

Palma is een prachtige stad met veel bezienswaardigheden. De Kathedraal, die mede door Gaudi werd ontworpen was absoluut een bezoek waard.

We hebben genoten van dit prachtige bouwwerk met de vele kleurrijke glasmozaïeken in de ramen. Met het zonlicht erop gaf dat binnen een bijzondere sfeer. Een aanrader om te bezoeken. Het kasteel hebben wij niet bezocht en aan het paleis zijn we helaas niet toegekomen. Uiteraard zijn we wel naar het hoog gelegen vista point bij de jachthaven van Palma geweest om de Super Yachts die daar liggen ook even te bekijken. Ibiza spant de kroon met de allergrootste super boten, maar Mallorca mag er ook zijn. In deze haven lagen ook meer hele grote zeilschepen en dat was voor ons leuk om te bekijken. Lekker geluncht in een prima Tapas restaurantje en uiteraard nog wat winkelstraten bekeken en toen was het weer tijd om de snelbus naar Porto Cristo te nemen.

Bij aankomst in de haven zagen we al vanuit de bus een boot dwars tegen onze boot liggen. We sprongen de bus uit en renden naar onze ligplaats. Hanjo ging meteen naar de punt van de boot en onze buurman van de Skylla was al aan het helpen. Het was een Fransman met een Bavaria die met zijn schroef in onze mooringlijn was gekomen en daarbij het anker had geraakt. Gelukkig viel de schade mee, zo’n anker kan wel wat hebben. De man had zelf een duikuitrusting en heeft de mooringlijn weer uit zijn schroef gekregen. Dus dat was alweer snel opgelost. Een andere mooringlijn erbij en de boot lag weer netjes aan de kant.

 

De volgende ochtend gingen wij al vroeg op pad om naar “Las Cuevas de Drach” te gaan kijken. Deze liggen op 10 minuten lopen van de jachthaven. Vooraf hadden wij via internet al tickets besteld en we waren drie kwartier voor de eerste tour begon ter plekke. Zo konden we met de gids meelopen en zijn verhaal volgen. Deze druipsteengrotten zijn tussen de 11 en 5,3 miljoen jaar oud. De grotten waren al bekend in de Middeleeuwen en Luis Salvador was de laatste ontdekker van de grot in 1896. Een gedeelte van de grotten is vanaf 1935 bereikbaar gemaakt voor bezoekers. Er zijn een aantal kleine meertjes, een groot meer het Martel meer dat 170 meter lang is en tussen de 4 en 12 meter diep en het blauwe kanaal. Prachtig om te zien en omringt door de vanuit het dak gevormde stalactieten en vanuit de grond ontstane stalagmieten waar door de hele grot de mooiste formaties zijn gevormd. Bij het grote meer werden we nog verrast door een 10 minuten durend concert waarbij de orkestleden in een verlicht bootje door het meer werden geroeid. Een “kippenvel ervaring” en echt aan te raden als je in Porto Cristo komt.