Met de HopOn HoppOff bus hebben we de volgende dag een tour gemaakt langs de Noordkant van Malta. We zijn langs 26 punten gereden met de bus en uitgestapt in de mooie oude stad Mdina dat tot 1530 de hoofdstad van Malta was. Het ommuurde stadje ligt op een rotsplateau dat op 210 meter hoogte ligt en wordt ook ‘the silent city’ genoemd. Er worden namelijk nauwelijks auto’s toegelaten in het centrum. We hebben heerlijk rondgelopen en genoten van een kopje koffie met taart op een leuk terras in het oude centrum.

Daarna weer verder met de bus naar de meer toeristische westkust van het eiland.Daar hebben we bij de Golden Bay geluncht en toen weer verder naar Valletta aan de noordoost kust. We waren de laatste toeristen bij deze buschauffeur en vroegen hem of hij ons in de buurt van onze haven af wilde zetten. Dat deed hij met plezier en wij waren blij, want we hadden die dag al heel wat gelopen.

Dezelfde avond en nacht was de verwachting dat de storm op haar hoogtepunt zou zijn. Dus we hebben het bijbootje en later in de avond ook de bimini opgeborgen, omdat dit ook de windvangers aan het dek zouden kunnen zijn. Gedurende de nacht zijn we af en toe gaan kijken of alles nog in orde was en we hadden zelfs nieuwe lijnen gekocht bij een goed gesorteerde watersportwinkel C&N Marine centre vlakbij onze haven. De volgende dag was de wind ook nog flink aanwezig aan de noordkant van het eiland.

We hadden gelezen dat er aan de zuidoost kust van Malta Megalitische tempels staan die rond 3600 v. Chr. werden gebouwd. Ze gebruikten voor de tempels stenen die soms acht meter hoog waren en 20 ton aan gewicht hadden. Daarom werden deze kalkstenen tempels zo genoemd. Mega betekent groot in het Grieks en lithos betekent steen. De vorm van de tempels was initieel een vierkant als centrum met aan drie kanten een ellipsvormige kamer. De open kant was de toegang tot de tempel.

Daarna werden er grotere tempels met meerdere kamers gebouwd. Op Malta en het buureiland Gozo zijn 23 tempels gevonden. Deze zijn duizend jaar ouder dan de piramide van Cheops en de hunebedden in onze provincie Drenthe. Alle Malthese tempels staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het was heel mooi om te zien, we zijn er met de lijnbus 74 naar toe gegaan en hebben daar een paar uur rondgekeken en gewandeld.

Bron: maltapagina.nl

 

’s Avonds zijn we in Valletta gaan eten bij een prima restaurant in de oude stad. Het was een drukte van belang in de stad, want de verschillende faculteiten van de Universiteit van Malta hadden, elk op hun eigen wijze, allerlei activiteiten bedacht om hun toekomstige studenten te interesseren en informeren over de verschillende studiemogelijkheden in deze stad. De volgende dag was de zee weer een stuk rustiger maar de wind kwam helaas nog uit de verkeerde hoek. De dag daarna zijn we naar Sicilië  gezeild en konden met de gennaker de 52 Nm prachtig overbruggen. Een mooie afsluiting van onze reis langs de kust van Italië, Corsica en Malta en de vele eilanden die we hebben bezocht. We hebben genoten van alle mooie steden, veelal ommuurde stadjes en dorpjes waar de oude kern nog een grote rol speelt. Volgend jaar gaan we weer verder met onze zeiltocht langs de kust van de Middellandse Zee. De definitieve bestemming is nog niet bekend. Wij willen graag de lezers van de blogs en onze website bedanken voor hun trouwe bezoekjes en hun medeleven. We houden jullie op de hoogte wanneer we weer verder gaan met onze reis door de MED. Voor nu een gezellige winter en tot ziens in het volgende voorjaar!

 

Passion spreuk:

“Genoeg is meer dan veel.”