Boot “winterklaar” maken

We liggen nu alweer ruim een week in Valencia en zijn bezig om de boot “winterklaar” te maken. In Spanje is dat niet heel anders dan in Nederland qua klussen die gedaan moeten worden. Hanjo doet alle dingen qua techniek en ik kijk alles na voor wat betreft eten, zeilkleding en schoonmaken van de boot. Ondertussen blijven de temperaturen hangen tussen de 30 en 35 graden, alleen vandaag was het 25 graden. Gisteren was het de hele dag 35 graden en Hanjo had de motor en de generator een onderhoudsbeurt gegeven en ik had alle zeilpakken gewassen. In de wasmachine gaan maar 2 tot 3 pakken, dus moesten er vijf volle machines aan te pas komen voordat alles weer schoon was. We waren het helemaal zat en zijn ’s middags lekker naar het strand gegaan. Even zwemmen en op het strand liggen. En dan realiseer je het contrast van dit jaar en vorig jaar. Hanjo zei ineens: “Ik heb nog nooit na het winterklaar maken van de boot een duik in zee genomen waarbij het zeewater nog 25 graden is en lekker op het strand gelegen. Wat bizar is dit eigenlijk”. En we moesten allebei lachen want het is natuurlijk ook bijzonder dat we deze klussen hier allemaal doen en dat onze boot in Valencia blijft liggen.

Het wijngebied van Valencia

Om soms wat onderdelen te kopen, boodschappen te doen en ook nog het achterland te kunnen bekijken hebben we een auto gehuurd. Daarvan hebben we al veel gebruik gemaakt. Onze eerste tour ging naar het wijngebied van Valencia. Er is een wijnroute voor het hele wijngebied in deze regio, maar hebben deze niet kunnen doen, omdat we er buiten het seizoen en ook nog op zondag dus er was helaas weinig wijn te proeven. De wijnbouw vindt plaats in het gebied ten westen van de stad rond de plaatsen Utiel en Requena. Er wordt vanuit dit op de hoogvlakte gelegen gebied wijnen geproduceerd met een eigen beschermde oorsprongsbenaming (Denominación de Origen Protegida). Het landschap met de wijnranken is onafzienbaar. Moderne wijnboeren oogsten hun druiven met plukmachines. Naast de Cabarnet Sauvignon, Tempranillo en Granache worden hier ook soorten als Tardana, witte Planta Nova en de ster van de wijnbouw in dit gebied de rode Bobal geteeld. Toch doen veel boeren het plukken nog handmatig met grote groepen mensen. Langs de weg zagen wij druivenplukkers bezig en vroegen of we een foto van de groep mochten maken. Ze wilden wel op de foto, maar er was ook een illegale druivenplukker bij en hij protesteerde. Dus helaas geen foto van de groep voor bij dit blog. Overal in de streek waren wagens met de geplukte druiven op weg naar de plaatsen waar ze tot wijn geproduceerd zullen worden. We zijn ook nog naar het Museo del Vino in Requenda geweest, dat was gehuisvest in de oude wijnkelder van Bodega Redonda. En bij de wijncoöperatie nog een bijzonder lekkere en frisse wijn meegenomen, daar genieten we nu nog steeds van. Het landschap is werkelijk prachtig dus een mooie gelegenheid om naar het stuwmeer van Cofrentes te rijden. Een groot stuwmeer waar ook de kloof van de Río Jucar erg mooi is. Er zijn boottochten te maken, maar eind september blijkbaar niet meer.

 

Natuurpark, havenplaatsen en citrusvruchten

Even buiten Valencia ligt het natuurpark Albufera. Ontstaan door een landtong die vroeger het land tussen Valencia en Cullera van de zee afsloot. De rijst die de basis vormt voor de Valenciaanse paella wordt hier geteeld en daarnaast heeft het park een prachtig meer waar heel veel vogels en moerasbewoners beschutting vinden door het riet, de lage struiken en veldbloemen. De lagune heeft voornamelijk zoet water en is via smalle kanaaltjes met de zee verbonden om de waterstand te regelen. Naast de rijstvelden is de omgeving van het meer vergelijkbaar met de Nederlandse duinen.

Vanuit dit mooie natuurgebied vertrokken we vervolgens naar het achterland van de verschillende havenplaatsen waar we wel de stad rondom de haven hebben bekeken maar niet het achterland. Dit bergachtige achterland staat vol met sinaasappel, mandarijn en citroenbomen. Prachtig om te zien hoe ze op de bergen riggels maken waar de bomen in worden geplant zodat de teelt van citrusvruchten nog steeds kan worden uitgebreid. De stadjes in dit gebied zijn leuk, ondanks het toerisme zijn er nog veel authentieke straten overgebleven. Heel gezellig!                    

Bij Javea en Denia hebben wij genoten van het prachtige uitzicht op de zee, als het helder weer is kan je daar Ibiza zien liggen, er waren die middag af en toe buien dus het eiland was niet te zien. Gelukkig hebben we Ibiza uiteraard tijdens de afgelopen maanden al uitgebreid bekeken.