Teruel, stad van de liefde

Ten noorden van Valencia zijn twee prachtige Middeleeuwse steden die wij kunnen aanraden om te bezoeken als je hier bent. We bezochten eerst Teruel, een mooie authentieke stad met prachtige kerken, torens en gebouwen. Deze stad stond op de dag dat wij er waren helemaal in het teken van een bijzonder liefdesverhaal dat daar 800 jaar geleden heeft plaatsgevonden. Het verhaal van de geliefden van Teruel gaat over Juan Diego Martínez de Marcilla en Isabel de Segura, verliefd sinds hun jeugd. Ze wilden trouwen, maar Don Pedro, de vader van de bruid verzet zich hiertegen vanwege economische gronden. Zij is een rijke erfgename en hij is de tweede zoon van een familie met nauwelijks erfgoed. Diego belooft aan de familie van de bruid om binnen vijf jaar fortuin te maken en gaat naar de oorlog, destijds de enige manier om een fortuin te krijgen. Ondertussen zal Isabel op hem wachten. De tijd verstrijkt en er komt in Teruel geen nieuws terug van de jongen. Inmiddels had hij na vele veldslagen het benodigde fortuin bij elkaar gekregen om de familie van zijn geliefde aan te bieden en toestemming te krijgen voor het huwelijk. Hij ging terug naar zijn stad voordat de periode van vijf jaar verstreek. Er ging niet één dag voorbij dat Don Diego niet aan Isabel zat te denken of Isabel aan haar Ridder. Doordat niet bekend was dat Diego inmiddels een gefortuneerde man was is de vader van de bruid op zoek gegaan naar een rijke edelman om te trouwen met zijn dochter. Dit werd Don Pedro de Azagra, een machtige man en broer van de Heer van Albarracín. Op de dag van zijn terugkeer was het huwelijk tussen Don Pedro en Isabel gesloten en Diego hoorde dit toen hij de stad binnenkwam. Hij ging naar haar toe en vroeg haar om een kus, zij weigerde dit omdat zij nu een getrouwde vrouw was. Door de pijn in zijn hart om deze weigering stierf Don Diego ter plekke. De volgende dag, terwijl de dienst voor zijn begrafenis werd gehouden, stond Isabel op van haar stoel in de kerk en liep naar Diego’s lichaam en gaf hem de kus die ze hem in leven had geweigerd. Onmiddellijk viel ze dood op het lichaam van haar geliefde. Toen de families op de hoogte werden gesteld van de feiten, besloten zij Diego en Isabel gezamenlijk te begraven. Sindsdien zijn zij de geschiedenis in gegaan als de geliefden van Teruel. De lichamen van Isabel en Diego zijn in het Mausoleum in twee graftombes naast elkaar begraven met daarop 2 marmeren beelden van de geliefden die elkaar de handen reiken, maar net niet ineenslaan.

 

 

Albarracín, een prachtig authentiek dorp

 Midden in de bergen ga je terug in de tijd in het dorp Albarracín gelegen aan de Guadalviar rivier. De iets meer dan 1.000 bewoners leven van de landbouw en het toerisme. De huizen zijn tegen de bergen gebouwd en een gedeelte van de muur die vroeger het dorp moest beschermen is nog te zien. Wandelen door het dorp op de geplaveide straten geeft een mooi beeld van de bijzondere huizen. Over het algemeen hebben ze een prachtige rode kleur en zijn vaak voorzien van een balkon of luifel en een adembenemend uitzicht. De kathedraal en het paleis van de Bisschop, nu het Bisschoppelijk Museum, zijn architectonische juweeltjes. Plaza Mayor met mooie portieken en grote ramen en het gemeentehuis zijn voorzien van gevels in Andalusische stijl. Kortom er is veel te zien en te fotograferen in dit mooi bewaard gebleven dorp gelegen in een omgeving waar zelfs grotten uit de Romeinse tijd met bijzondere muurschilderingen deel van uitmaken. Een aanrader dus!

 

Valdelinares, skigebied boven Valencia

Je zou het niet verwachten maar in de provincie Teruel ligt het skigebied Valdelinares. Wij zijn er heen gereden om te kijken of dit een leuke combinatie zou kunnen zijn als we in de winter nog een paar dagen naar Valencia zouden gaan.  Er zijn een aantal pistes: twee groene, drie blauwe, drie rode en een slalompiste. Totaal 28 kilometer. Er zijn 11 liften waarvan 7 sleepliften en 4 stoeltjesliften. De hoogte van de bergen is van 1700 tot 2024 meter. Er zijn sneeuwkanonnen om sneeuw te garanderen gedurende het seizoen. Kleding, schoenen, ski’s of snowboards zijn te huur. Het is misschien leuk om een dagje te doen, maar het skigebied van de Sierra Nevada (in de bergen bij Granada) is veel uitgebreider. Daar hebben wij een paar jaar geleden een hele dag heerlijk kunnen skiën.

 

Dit was het laatste blog van onze reis gedurende de zomer van 2017, bedankt voor jullie leuke reacties! Volgend jaar pakken we vanuit Valencia de draad weer op.