Uiteindelijk hebben we gekozen voor de stad Ajaccio en namen contact op met Port Tino Rossi in Ajaccio. Gelukkig hadden zij nog plek en werden we bij aankomst keurig opgewacht door maar liefst 4 medewerkers van de Capitainerie. Ajaccio is een leuke stad waar Napoleon op 15 augustus 1769 werd geboren en zijn ouderlijk huis is nog steeds te bezoeken. Vooral in de straatjes rondom de Citadel zie je afbeeldingen en gedenkplaten van hem terug.

Na een wandeling door de oude stad gingen we nog even langs de Tourist Office omdat we de volgende dag een trip met de trein naar het binnenland wilden doen en daar wat meer informatie over wilden hebben. We besloten om de treinreis van Ajaccio naar Corte te doen, een trip van 2 uur en een kwartier. Het meisje bij de Tourist Office had ons geadviseerd om niet helemaal naar Bastia te gaan omdat je dan bijna 4 uur heen en ook weer terug moet reizen. Het ging ons om een indruk van het groot massief berggebied te krijgen.

Treinreis voor kennismaking met het massief van Corsica

Met de dieseltrein konden we op het smalspoor om te genieten van de hoge bergruggen en de enorme groene omgeving daar met varens, die bijna tot bomen waren gegroeid en struiken als oleander, vibirnum en verschillende naaldbomen die eveneens enorme proporties hadden aangenomen daar in het binnenland. De trein reed strak langs verschillende afgronden wat een spectaculaire ervaring was. Ook patches sneeuw waren nog in het binnenland te spotten en dan is het nu juli, dus hoogzomer.

In Corte kan je vanuit de trein in een toeristentreintje stappen dat je langs de bezienswaardigheden in het stadje en haar omgeving, inclusief de citadel brengt. Dat is de beste manier want de citadel ligt hoog op de berg en het treintje zet je daar gewoon af. Hoe handig is dat. Je moet sowieso een trap met 97 treden van de toren, die aan de uiterste rotsrand is gebouw om het Nid d‘Aigle (Adelaarsnest) te beklimmen. Vanuit deze plek heb je een adembenemend uitzicht over de bergen en de vallei. Echt de moeite waard om te doen. Wij zijn met de trein van 13:30 weer teruggegaan en waren zo’n twee uur later weer terug in Ajaccio.

 

Een echte aanrader om met dit treintje het binnenland van Corsica te kunnen bewonderen. Over de treinreis is onlangs ook een reportage gemaakt door NPO https://www.npostart.nl/rail-away/23-07-2013/EO_101202440

Een nacht voor anker in Ajaccio

Vanuit de trein zagen we dat er nog ankerplaatsen vrij waren in de baai van Ajaccio en wij moesten ons havengeld nog betalen voor deze dag. De havenmedewerker gaf aan dat het voor ons ook mogelijk was om direct te vertrekken, dan was het niet nodig om te betalen. Wij besloten om voor anker te gaan en de 68 euro in onze zak te houden. We hebben eerst nog even getankt, zowel diesel als benzine voor de motor van ons bijbootje en ook de watervoorraad was weer aangevuld.  Daarna zijn we naar de overkant van de baai bij het strandje van Sagone gevaren en hebben daar voor anker gelegen. Het was een redelijke ankerplek, wel wat lawaai van het passerende verkeer, maar ja we waren ook in de hoofdstad van Corsica en dan kan je dat verwachten.

Passion spreuk:

“Voor nieuwe dingen moet je ruimte maken.”