De klussenlijst wordt al heel wat korter…

Als je meerdere maanden weggaat met je boot en mogelijkerwijze langere termijn in het buitenland blijft, is dat toch weer even anders dan op vakantie.De boot moet uitgerust zijn om op te wonen voor langere tijd. Problemen oplossen in het buitenland is altijd lastiger als in je thuishaven waar je alles bij de hand hebt, waarbij in Nederland je snel en makkelijk aan onderdelen kan komen. Daarom proberen we zoveel mogelijk de lijst met klussen af te werken.

De ankerketting bleek helaas maar 30 meter lang, wel een beetje kort voor de Med, dus daar moesten wat meters bij. Dus 60 meter ankerketting gekocht in een blauwe plastic drum. Waar je even niet bij stilstaat is dat 60 meter ketting 150 kg weegt. Met een vorkheftruck ging de ketting makkelijk achterin de auto, maar die 150 kg er weer eruit halen was wel een klus apart. Uiteindelijk is het gelukt om samen met Raymond de ton in een havenkar te krijgen en kon de ketting de ankerbun in gelierd worden.

 

Die is binnen   en we hebben 90 meter ketting aan boord, lekker zwaar dus. Niet zo goed voor de boot performance…

Vervolgens nog even de ketting markeren om de 10 meter om een indicatie te hebben hoeveel ketting je steekt. Ernst is lekker bezig met de witte Hammerite de ketting te verfraaien en vooral de nieuwe steigers schoon te houden.

Ook staat dit weekeinde staat de inbouw van de watermaker op de rol. Ik was al aardig op weg om de Ecosistems watermaker een plekje te geven. Nu alleen nog “even” alle aansluitingen maken voor aan en afvoer. Onder de bank was er nog “ruim” plaats voor de watermaker en de filters.

Het ziet er allemaal netjes uit, al zeg ik het zelf. Ondertussen wordt de klus chaos aan boord alleen maar groter.Ik wring mij in onmogelijke hoeken en gaten voor alle aansluitingen.Enfin, da aanhouder wint en uiteindelijk tappen we het eerste “zelf gemaakte” IJsselmeer drinkwater als test. Kijk maar even naar het clipje aan het begin van deze blog. De zout test moet nog komen, maar alles lijkt te functioneren.

Anyway dat is klaar, nog even de mast in voor vervanging van de Windex, lampjes en een controle op de verstaging en spanners.

 

 

Eindelijk is alles klaar, dan is het tijd om Ernst, Johann, Rob en Peter te bedanken voor hun hulp en lekker te gaan eten en een biertje te drinken bij een live optreden van een rockband in de Irish pub in Enkhuizen.