De afgelopen week brachten we door op prachtige locaties waar we veel hebben gezwommen en stadjes bezocht. Het werd weer tijd om ons in de culturele kant van Griekenland te verdiepen. Daarom zijn we naar Epidhavros gegaan. In deze kleine haven was het mogelijk aan de kade liggen wat voor ons wel handig was in verband met de archeologische opgravingen zoals het kleine theater van Oud Epidhavros en recente opgravingen die we daar op loopafstand vanaf de haven konden bezichtigen. Dit kleine theater werd in 1971 opgegraven, nadat het 23 eeuwen bedekt is geweest. Elk jaar in juli vinden er nog muzikale en theatrale evenementen plaats. Omdat er nog steeds opgravingen plaatsvinden is het niet altijd mogelijk om het theater te bezoeken. Foto’s maken was toegestaan maar we konden er niet naar binnen.

Na een bezoek aan het kleine theater waren wij op zoek gegaan naar de verzonken stad Epidhavros en je kunt enkele overblijfselen van de oude stad vanaf een van de stranden op het kleine schiereiland Nissi al snorkelend bekijken. 

 

Epidaurus

Om het hele culturele aanbod in de buurt van Epidhavros te kunnen bekijken waren we de volgende dag vroeg opgestaan om met een taxi vanaf de haven naar Epidaurus met het grote amfitheater te rijden. Er wordt gezegd dat dit het best bewaarde antieke theater van Griekenland en daarom ook Cultureel Erfgoed is. Het biedt plaats aan ongeveer 14.000 mensen en in de zomer worden er nog steeds festivals georganiseerd. Het theater dateert van de 4eeeuw voor Christus en twee eeuwen daarna werden er nog een aantal rijen bij gebouwd. De akoestiek is heel goed. We hebben het uitgeprobeerd. Hanjo is naar boven gegaan ongeveer driekwart van de rijen hoog en ik stond op de middenstip van het “podium” en we konden elkaar heel goed verstaan. Daarna hebben we het andersom gedaan, van de hoogste rij en nog steeds was de akoestiek goed. Heel bijzonder!

Daarna bezochten we het museum en ook op de site naast het theater zijn nog overblijfselen van een ziekenhuis, een stadion, een prachtig rond gebouw met zuilen, een tempel en een gymnasium. En nog steeds zijn archeologen bezig om opgravingen te doen en de gebouwen te restaureren door stukken van de zuilen met antieke en moderne materialen in een vorm te gieten en daarmee de zuilen weer zoveel mogelijk compleet te maken. Het was interessant en een aanrader om te bezoeken.

 

Passion spreuk:

“Het zoeken stopt waar het vinden begint.”