Die kade hadden we zeker gevonden in Githion. Hanjo heeft daarover een blog geschreven. We lagen daar prima en zijn na aankomst even het stadje in gelopen om te kijken wat er allemaal te doen was. Er waren grappige straatjes en wat pleinen en we zagen ook een shipping agent die ook auto’s verhuurde. We hebben voor de volgende dag een auto gereserveerd, want het leek ons leuk om het achterland met steden als Sparta en ook Mystras met een Byzantijnse stad boven op de berg te kunnen bezoeken. De volgende dag reden we richting Sparta en nadat we door de stad zijn gereden besloten dat we toch de voorkeur hadden om Mystras te bekijken, daarna een tocht door het binnenland en uiteindelijk langs de kust terug te gaan. De Byzantijnse spookstad ligt op ongeveer 7 kilometer ten wensten van de moderne stad Sparta.

De Franse kruisridder Willem II van Villehardouin liet in 1249 een vesting op een hoge uitloper van het Taigetos gebergte bouwen. Aan de voet van deze berg gingen bewoners van Sparta wonen, zij rekenden op de bescherming van de eigenaar, waardoor de nieuwe stad Mystras is ontstaan ter herinnering aan het Byzantijnse Griekenland.

Tot begin 18eeeuw woonden er 35.000 mensen. De kloosters en Byzantijnse kerken van de stad zijn nog in goede conditie en daardoor een bezienswaardigheid. De oude stad is al lang niet meer bewoond, maar nog steeds zijn er elke dag mensen die de mooie gebouwen komen bezoeken en ook de bijbehorende musea zijn interessant om te zien. De burcht hebben wij niet bezocht omdat we ook nog een tour door de Peloponnesos en langs de kust terug wilden doen. We waren wel onder de indruk van de architectuur van de verlaten stad.

Daarna gingen we het binnenland in en werden verrast door de bijzondere bergruggen en de variatie in vegetatie en af en toe leek het of we in een maanlandschap waren beland. Daarna zijn we langs de kust teruggegaan en ook deze weg liep nog gedeeltelijk door de bergen. Even gestopt voor een lunch vlakbij Kalamaka, waar we ook met de boot zijn geweest. We waren onder de indruk van het natuurschoon en toevallig zijn we via de kustweg weer in de baai waar we de schildpadden en de katten hadden ontmoet terecht gekomen. Ik heb een foto gemaakt van de kade waar we hadden gelegen, maar nu van bovenaf.

Vervolgens zijn we weer naar Githion gereden en hebben nog wat zware proviand ingeslagen omdat we nu nog een auto tot onze beschikking hadden.

Passion spreuk:

“Genoeg is meer dan veel.”