De weersverwachting was voor de komende dagen veel wind. We lagen in de baai van groot Vathí op een mooie beschutte plek. En het leek ons leuk om een rondrit met een auto op het kleine eiland Ithaka te maken. Odysseus had daar een paleis dat in 2010 pas was ontdekt en Homerus had daar een school waarvan de Myceense overblijfselen in de bergen te zien waren.

We vertrokken uit Vathí en gingen eerst richting het Kathará-klooster. Het klooster ligt op een hoogte van 600 meter en het uitzicht is prachtig. Enerzijds op de stad Vathí en aan de andere kant bij het uitzichtspunt van de toren naast het klooster Kefaloniá en in de verte een aantal andere eilanden van de Ionische eilandengroep.

In de kapel van het klooster waren prachtige iconen en de ramen van de kerk waren voorzien van afbeeldingen in het glas in lood. En het sfeervolle binnenplein was voorzien van mooie planten en bomen.

Onderweg naar Stávros waren we een bord van de Nimfengrot tegengekomen. Via trappen, paden en soms wat losse kleine steentjes kwamen we boven bij een kerkje. We zijn nog een stuk hoger geklommen en besloten toch maar weer naar beneden te gaan, want er waren ook geen aanwijzingen van de Nimfengrot meer te vinden.

Op weg naar beneden kwamen we bij een splitsing aan waar we toch de Nimfengrot hadden gezien. De grot was jammer genoeg gedeeltelijk ingestort dus niet toegankelijk. 

De school van Homeros lag in de bergen net buiten de hoofdstad Stavrós. Het was leuk om te zien dat sommige gebouwen nog redelijk herkenbaar waren en andere vondsten werden beschermd met hout en golfplaten. Een stuk hoger op de berg waren de overblijfselen van het paleis van Odysseus die ook zoveel mogelijk werden beschermd.

Door naar Stravrós waar op het hoofdplein bij de kerk een maquette staat van het paleis van Odysseus. Daarbij was ook een vitrine met de tekst over de ontdekking van een team van de universiteit van Ionannina. De maquette van het 3 verdiepingen tellende paleis met uit de stenen gehouwen trappen gaf een mooi beeld van hoe het er destijds uit had gezien.

Na alle mooie bezienswaardigheden waren we toe aan een heerlijke duik in de zee. Langs de haven van Vathí reden wij richting de baai Sarakiniko waar we lekker hebben geluncht en gezwommen. Dat was een mooie afsluiting van een leuke tour over het eiland.

Passion spreuk:

“Als je geen tijd hebt voor je passie, is het dan wel je passie?”