In het noordoosten van Sicilië ligt Milazzo. Vanuit deze stad gaan veel veerdiensten naar de Eolische eilanden. Wij hebben het met onze boot juist andersom gedaan. Als je aan komt varen zie je al meteen de oude stadsmuren met daarin het kasteel, de kathedraal Duomo Antica Santo Stefano die in Renaissancestijl gebouwd werd in het begin van de 17eeeuw. Vroeger was het gemeentehuis van Milazzo op deze plek te vinden. In het kasteel was tot 1960 een gevangenis gevestigd en tijdens de 1eWereldoorlog werd het kasteel ook gebruikt als strategische vesting. Er waren ook foto’s van de periode 1914-1918 op de memorial expositie van 100 jaar geleden.

In een ruimte van het kasteel was een cultuurfanaat bezig met muziek en maskers en wij hebben een tijdje naar hem geluisterd en gekeken want het was een prachtige voorstelling. Zijn gedrevenheid om muziek en expressie te combineren was geweldig om te zien. We waren maar met vier toehoorders, maar hij wist ons goed te boeien met zijn bewegingen en muzikale uitingen met instrumenten die we nog nooit hadden gezien. Heel leuk om mee te maken!

Vanuit de strategische punten in de oude stadsmuren hadden we prachtige vergezichten over de zee, de stad en het achterland alleen daarom is een bezoek aan het kasteel al aan te bevelen.

Het stadje zelf heeft een leuke winkelstraat, de Via Giacomo Medici en uiteraard een aantal restaurants met terrassen. Langs de zeezijde wordt ’s avonds gewandeld en komen mensen bij elkaar voor een gezellig samenzijn.

Jammer genoeg was er heel veel deining en golven die over de steiger rolden dus erg rustig was het in de haven niet. Het havenpersoneel controleerde wel regelmatig of alles in orde was. Dat deden we zelf uiteraard geregeld, dus geen schade opgelopen.

 

Passion spreuk:

“Het leven beloont actie.”