Vandaag hebben we voor het eerst een vulkaan beklommen! Vulcano is sinds 1890 een slapende vulkaan. Vanmorgen om half 8 vertrokken we voor onze klim naar de Gran Cratere. Het zijn geen geplaveide wegen die je omhoog en weer naar beneden op de vulkaan brengen. Het ligt er vol met stenen en steengruis, sommige stukken zijn wat gladder en zelfs bestraat met grove stenen. Toch is het goed te doen ook al heb je geen ervaring in het beklimmen van een vulkaan. Het is handig om bergschoenen aan te doen, maar ik heb het zelf met sneakers gedaan en dat is ook gelukt. Toch zou ik een volgende keer liever goede schoenen met stevig profiel op de zool aan hebben.

Een uur later stonden we bovenaan de krater van de vulkaan. In deze krater vindt fumarolische activiteit plaats. Er zijn openingen in de wand van de krater waar uit gele zwaveldampen komen. Ook het gesteente in de krater is geel en donkerrood gekleurd door deze dampen. Aan de top van de krater zijn nog hete mini-uitstoten van stoom en gassen die uit de grond omhoog spuiten. Een fascinerend fenomeen zo dichtbij te kunnen zien en te ruiken uiteraard is echt de moeite van de klim waard.

Als je naar de bodem van de krater kijkt dan zie je daar een wit/grijze modderachtige massa. Er zijn bij het stadje tussen het strand en Mini Vulcano ook modderbaden waar een dergelijke massa dagelijks door veel bezoekers wordt gebruikt tegen huidziektes en reuma. Door hun huid er helemaal mee in te smeren geloven de mensen ook in de geneeskrachtige werking van de modderbaden. Het is alleen lastig om na zo’n modderbehandeling ook de huid weer helemaal te reinigen, dus je ziet in het stadje mensen lopen die de wit/grijze massa nog gedeeltelijk op hun huid hebben terwijl ze hun kleding aan hebben. Dan weet je in ieder geval dat ze zichzelf hebben verwend met een modderbad.

Vanaf de vulkaan konden we ook onze boot zien liggen. Van de rechter rij is de boot met de witte romp de Passion.

Hanjo op weg naar de andere kant van de krater.

 

Passion spreuk:

“Nadenken kan evenveel invloed hebben op wat er om je heen gebeurt als actie.”