We zijn al vroeg opgestaan om met de scooter een leuke tour rond het eiland te maken. Onze eerste bestemming was het uitzichtpunt bovenop de berg aan de zuidkant van het eiland. Wat een prachtige plek om het buureiland Vulcano te zien. We waren bijna op gelijke hoogte met de krater van Vulcano en het is weliswaar een slapende vulkaan, maar uit de grootste krater komt continue een stroom zwavel omhoog. De kleur van de zwavelwolken is geel en het kleurt de aarde geelbruin en rood. Daarnaast ontstaan hierdoor fanghi of modderstromen en hete luchtbellen in zee.

 

De volgende plaatsen Quattrocchi en Pianoconte waren kleine dorpen waar weinig mensen op straat waren dus daar zijn we doorheen gereden. Tussendoor hebben we nog een Therme bezocht, maar dit was niet de moeite waard dus zijn we snel weer verder gegaan.

Quattropani had een mooie oude kerk en ook weer een prachtig uitkijkpunt over de baai met de eilanden. Toen we daar weg reden zagen we op een bordje dat er nog een grot zou zijn.

We kwamen aan bij een gebouw dat van de CastellarO wijnen was en zij hebben op hun landgoed ook een heel groot deel waar prachtige pastelkleurige rotsen zijn. Hieruit worden verschillende mineralen geschikt voor cosmetica gewonnen. De omgeving was zo mooi dat we daar even over het landgoed hebben gelopen en ook weer een bijzonder uitzicht op de omgeving konden spotten. De grot bleek helemaal beneden te zijn dus deze hebben we niet gezien. Het Noordelijke punt van het eiland is Acquacalda. Daar zijn strandjes waar de badgasten op grote kiezels liggen.

 

Havana Beach

Even verderop was het witte strand Havanna Beach. Dit is een strand dat met puimsteen is bedekt en dat is ook weer een hele nieuwe ervaring. De kleinere stukjes puimsteen blijven drijven op het water. Toen we dit zagen viel bij ons het kwartje want wij hebben vaker deze steentjes in het water gezien, maar maakten ons druk dat er weer piepschuim in het water was. Wij wisten niet dat deze steensoort blijft drijven en omdat het op piepschuim lijkt hadden wij het verkeerd gezien. Puimsteenwinning was vroeger een belangrijke industrie in Liparie. Unesco heeft de overheid benaderd om met de exploitatie hiervan te stoppen en dat is gebeurd. Unesco heeft de voormalige steengroeve tot Werelderfgoed benoemd en de badgasten genieten nu van het witte strand met de steengroeve als decor.

Passion spreuk:

“Wie veel lacht, krijgt later de rimpels op de juiste plaats.”