Bij het wakker worden zagen we dat de lucht flink bewolkt was. Alhoewel we eigenlijk van plan waren om nog een dag bij het eiland Ischia te blijven liggen besloten we, vanwege het weer, om naar de baai van Napels te varen. Voor aanstaande vrijdag hebben we daar een overnachting geboekt in een haven die nog enigszins betaalbaar was. Ze hadden een plek vrij dus zijn we naar Marina Sud Cantieri in de wijk Pozzuoli van Napels gevaren. Van daaruit konden we met de trein naar de oude stad van Napels en daar was het prima weer voor. We kwamen rond 12:30 uur in de haven aan en zijn vrijwel direct vetrokken naar de trein. Bij de tabbacchi winkel tegenover het station een kaartje gekocht en binnen 40 minuten waren we ter plekke om de oude stad van Napels te gaan verkennen.

Wij hebben Napels als een bijzondere stad ervaren. In de smalle straatjes die naar boven of naar beneden lopen hangt een bijzondere sfeer.

De ene straat is heel vrolijk, in de andere straat hangt een donkere sfeer waar je ’s avonds echt niet in je eentje zou willen lopen. Maar de meeste straatjes waren gezellig aangekleed, dus er viel zeker een hoop te zien. Ook dit straatje viel op door de verschillende boodschappen die daar waren opgehangen. Mooie gebouwen als de Universiteit, die in juni 1224 werd opgericht door de keizer van het Heilige Roomse Rijk en de koning van Sicilië, Frederik II van Hohenstaufen. De universiteit heet vanaf 1987 Universiteit van Napels Frederico II en heeft ongeveer 100.000 studenten.

Daarna nog even gekeken bij Castel dell’Ovo en toen begon het te regenen. We zochten een overdekt terrasje op en hebben daar gewacht tot de regen was gestopt om vervolgens in het pizzastraatje Via dei Tribunali een echte Napolitaanse pizza te gaan eten. We waren binnen gelopen in een restaurantje dat al 120 jaar bestond en van vader op zoon was gerund door vele generaties. De pizzaoven was een prachtige hout gestookte oven en we konden het bereidingsproces zijdelings een beetje volgen vanaf het tafeltje waar we zaten. Het was een echte megapizza, zowel de Calzone als de ronde Pizza en met passie bereid.

Na het eten zijn we nog door de stad verder gelopen en hebben we het station weer opgezocht om terug naar de haven te gaan. Zo’n onverwacht bezoekje aan Napels is ons heel goed bevallen.

Passion spreuk:

“Eén van de belangrijkste dingen in communiceren is te horen wat niet wordt gezegd.”