In de oudheid werd Delphi gezien als het centrum van de wereld. Het werd gesticht rond 1400 v. Chr. en was toen het middelpunt van de Griekse beschaving en het Panhellenisme, het symbool van eenheid. Het is een inspirerende plaats met veel bezienswaardigheden zoals tempels en een theater uit de periode dat de god Apollo werd vereerd. Tevens is het is een Unesco Werelderfgoed.

Naast de Heilige Weg ligt onder andere de Stoa, deze stoa is gebouwd ter ere van de Spartanen die de victorie in Aegospotami behaalden. In de stoa staat een vroeg Christelijk kruis uit het jaar 289 n. Chr., de steen werd geplaatst in opdracht van een Christelijke Romeinse leider als verzet tegen de heidense verafgoding in die tijd.

Door het waterkanaal of de waterweg vloeide het heilige en vulkanische water naar de Apollo Tempel. Langs de waterweg staat de kolom van Prusias II van Bithynië, er waren oorspronkelijk veel van dit soort kolommen, de kolom van Apollo was de grootste. De meeste beelden die op de top van deze kolommen horen te staan zijn te zien in het Delphi Museum. Het bovenste gedeelte van de heilige weg gaat vrij steil omhoog langs de restanten van de Stoa van Attalos.

Bij de Tempel van Apollo werd het Orakel van Delphi geraadpleegd voor belangrijke beslissingen. De Pythia, een oudere vrouw, werd gelouterd in de Kastalia bron, hierna ging ze het heiligste gedeelte (adyton) van de Apollotempel binnen. Pythia raakte in trance door dampen uit de aarde en kreeg hierdoor orakelmacht, ze ging een onbegrijpelijke taal spreken en de profeten vertaalden deze woorden in bloemrijke taal, waardoor een antwoord dubbelzinnig kon zijn.

Het Theater van Delphi ligt achter de Apollo tempel en dateert uit de 4e eeuw v. Chr. De 35 rijen in het amfitheater boden aan circa 5.000 toeschouwers een zitplaats. Vanuit het theater is er een adembenemend uitzicht over de opgraving en de bergen. Elke vier jaar werden in dit theater de Pythische Spelen gehouden, ter ere van de overwinning op de draak Python. Deze spelen waren wedstrijden in muziek, poëzie en acteren, later werden aan de Pythische Spelen wedstrijden atletiek en paardenrennen toegevoegd.

Bron: Ecotourisme

 

Passion spreuk:

“In de ruïnes van het geweten liggen de parels van morgen.”