Muros

We maken kennis met een authentieke havenstad op 71 kilometer van het centrum van Santiago de Compostela. De oude binnenstad is van cultureel belang en daardoor het bezoeken zeker waard. In 1970 werd Muros aangewezen als een historisch-artistieke monumentale plek, dit is onder meer te wijten aan de oorspronkelijke stedelijke lay-out, die nog steeds intact is voor wat betreft de architectonisch en archeologisch aspecten van het erfgoed. De oorspronkelijke architectuur in Muros is te zien aan de zee-arcades die een kenmerkend punt voor de huizen zijn. Hier werd de gevangen vis gezouten en verkocht. Overal in het historisch centrum staan deze huizen met een balkon op de bovenste etages.
De meest unieke plekken in de stad zijn Plaza de Santa Rosa met een mooi kruis dat dateert van 1789 en Pescadería Vieja, waar een bijzondere stenen fontein en leuke tavernes zijn.

 

Pobra do Caraminal

De ligging van de jachthaven is naast het brede strand, een prachtige plek waar in de baai daarvoor ook veel geankerd wordt.

Het stadje heeft behalve een mooie kerk niet veel grote bezienswaardigheden. Aan de boulevard is een super groot filiaal van de Gadis supermarkt vreemd genoeg is ook een kleine versie van deze keten in een straatje achter het zee front te vinden. Onderweg naar onze bestemming hebben we nog even geankerd om te lunchen bij een prachtig natuurgebied in de baai van het eiland Ons.

Op weg naar dit eiland werden we verrast door een submarine van de Spaanse Marine. Ik dacht eerst dat het een eiland in de verte was, maar het eiland bewoog en bleek dus een onderzeeboot te zijn. Ook de Spaanse luchtmacht gaf ons een prachtige demo van formatie vliegen.

Sanxenxo

Het stadje van Sanxenxo lijkt op het oude Torremolinos 30 jaar geleden met de veel oude en weer opnieuw herbouwde flatgebouwen. De haven is niet heel bijzonder wij hebben er aan de lange steiger gelegen. Opvallend was dat heel veel mensen het gebied rond de haven gebruiken om er flink door te wandelen of te hardlopen tot de vuurtoren en daarna weer terug. In de haven waren zeer veel motorboten en slechts enkele zeilboten te vinden. In 2005 was de start van de Volvo Ocean Race in Sanxenxo.

 

Op weg naar Combarro

Bij het uitvaren van de haven van Sanxenxo zagen we ineens een hele armada schepen van de Spaanse marine aankomen die op weg waren richting Combarro. Wij begrepen er niets van waarom er zoveel marineschepen van fregatten tot vliegdekschip, verschillende heli’s, landingsvaartuigen te zien waren. Dit bleek plaats te vinden omdat het Spaans opleidingsinstituut voor de Marine precies 300 jaar bestond. In de marinehaven waren podia opgebouwd om gasten de gelegenheid te geven de vloot te aanschouwen. Wij hadden geluk dat wij de vlootschouw vanaf onze eigen boot eersterangs konden bekijken. Wat indrukwekkend was dat er werden met de heli’s en straaljagers demo’s gegeven en ook de andere schepen lieten zich van hun beste kant zien, de bemanning stond opgelijnd in mooie witte zomertenues en dit gaf het evenement wel een speciaal karakter. We begrepen uiteraard waarom we gisteren al met de marineschepen en straaljagers hadden “kennisgemaakt” dat was een oefening voor deze speciale dag.

 

Combarro

Het kleine vissersplaatsje is in 1972 tot historisch monument verklaard en heeft een gezellige haven met overwegend zeilboten. De haven is gesitueerd naast het historisch centrum van Combarro dat wordt beschouwd als een van de mooiste dorpen aan de Galicische kust. Heel bijzonder aan het op de granieten rotsen gebouwde dorp is het grote aantal voor deze streek typerende graanschuren of hórreos, die op hoge palen aan de waterkant staan.

Vroeger werden ze vooral gebruikt voor het drogen van vis bijvoorbeeld sardines en ansjovis, maar ook voor graan, mais, aardappelen en ham. Oorspronkelijk waren de muren van gevlochten riet. Maar omdat deze niet echt bestendig bleken tegen het vochtige weer, werd besloten om hiervoor graniet als bouwmateriaal te gebruiken. In de smalle straatjes en op een aantal pleintjes staan religieuze, uit graniet gehouwen kruizen (cruceiros). Zij hebben een religieuze afbeelding van bijv. Jezus en Maria en zijn er om de bevolking de beschermen tegen het kwaad. In het smalle hoofdstraatje vind je in voormalige woonhuizen souvenirswinkeltjes en worden ze gebruikt als bar of restaurant waar de vis zo uit de zee op je bord wordt geserveerd.