Manciano

Het was weer tijd om voet aan de wal te zetten. Ons plan was om het binnenland van Toscane met de auto te gaan ontdekken. We hadden een auto gehuurd om zo de mooie streek te kunnen ontdekken. Het allereerste plaatsje dat wij hebben bezocht was Manciano een mooi stadje uit de Middeleeuwen. De oude stad is goed onderhouden en het kasteel uit 1188 staat op de top van de glooiende heuvels. Vandaar uit heb je prachtig uitzicht over de typisch Toscaanse omgeving, veelal agrarisch gebied.

Pitigliano

Onderweg naar Siena werden wij aangenaam verrast door de stad Pitigliano. De stad rust als het ware op een bruine tufa-rotswand (tufsteen) en de huizen in de stad zijn ook van dit vulkanische gesteente gebouwd. Wanneer je van een afstand naar de stad kijkt lijkt het net alsof er pilaren onder de huizen staan waarop het hele stadje is gebouwd. Het ziet er heel bijzonder uit. Ook voor deze hooggelegen stad geldt dat het uitzicht vanuit de stad op verschillende plekken heel fraai is. Het paleis van de familie Orsini is ook op dezelfde manier gebouwd en het lijkt daarom eveneens alsof het uit de rotsen wordt verheven.

Pienza

Dit dorp was het geboortedorp van Paus Pius II die hier in 1405 was geboren. Het heette toen nog Corsignano. De Paus was erg geïnteresseerd in de verschillende intellectuele stromingen en schreef boeken over aardrijkskunde, geschiedenis en zelfs liefdesgedichten. Nadat hij zich op zijn veertigste tot priester liet wijden maakte hij snel carrière binnen de kerk. Hij werd 18 jaar later in1458 gekozen tot Paus. Gebruik makend van zijn nieuwe functie wilde hij van Pienza de ideale stad maken. Bekende architecten werden ingeschakeld om een aantal gebouwen in de Renaissancestijl te ontwerpen en vrij snel daarna in de stad verrezen. Allereerst de Dom die het middelpunt van het plein in de stad. Aan de overkant staat het stadhuis met een mooi bogengalerij en tenslotte staan er nog twee paleizen. Het bisschoppelijk paleis en het grote Palazzo Piccolomini dat het familie paleis van de paus was. Ook bij deze stad is het panoramische uitzicht heel indrukwekkend.

Siena

Onze eindbestemming voor deze dag was Siena waarvan wij uiteraard ook hoge verwachtingen hadden. In onze reisgids staat dat de stad als sinds 1956 autovrij is gemaakt. Maar in elke straat waar we liepen waren auto’s die ons voorbij kwamen rijden, scooters en zelfs bestelbussen. Tot aan het prachtige grote plein Piazza del Campo met de Dom Santa Maria Assunta ook daar stonden auto’s tussen alle toeristen. Dat was heel irritant en wij zijn uiteraard wel verder het centrum in gelopen om in ieder geval te proberen om nog wat mooie straatjes zonder auto’s te fotograferen en verder door de stad te wandelen.  

 

Passion spreuk:

“Begrijpen is glimlachen naar de eeuwigheid.”