Thermae Taurine in Civitavecchia

Na onze uitgebreide autotrip van ongeveer 500 kilometer gisteren, wilden we vandaag wat dichter bij het stadje waar onze haven is, Civitavecchia, rondkijken. Hanjo heeft gezocht op Tripadvisor en vond een prachtige Romeinse Therme 5 kilometer vanuit het stadje de heuvels in. Deze goed bewaard gebleven en ook prachtig gerestaureerde badplaats was een onverwachte ontdekking. Wij waren daar met z’n tweeën, de beheerder van deze prachtige locatie en nog 20 katten die daar rondlopen. We zijn er zeker 2 uur geweest en hebben uiteraard gefotografeerd en gefilmd. Maar als je daar rondloopt dan zou je zo graag kunnen teruggaan in de tijd om het baden daar ook mee te beleven.

 

Het badritueel van de Romeinen

Voor veel Romeinen was naar de baden gaan een dagelijks ritueel. De meeste steden in de Romeinse tijd hadden tenminste één openbare badplaats. Een thermae had een grote open tuin met daaromheen kleiner gebouwen en een blok badhuizen in het midden van de tuin of aan de achterzijde ervan. Er waren drie ingangen voor de mannen, de vrouwen en soms ook voor slaven. Deze badplaatsen hadden ook een grote sociale functie.

Allereerst gingen de badgasten naar de ontkleedruimtes (apodyterium). Hun kleding en persoonlijke eigendommen werden achtergelaten op planken of in cabines. Bezoekers brachten ook hun slaven mee om op hun kleding en persoonlijke spullen te passen. De rijkere bezoekers namen soms meer slaven mee en gaven ze de opdracht om niet in slaap te vallen vanwege de dieven. Het was ook mogelijk om ter plekke een slaaf (capsarius) te huren om de spullen te dragen of de meester te wassen.

Vermoedelijk ging de badgast daarna naar de palaestra, een gymnasium ruimte. Gevolgd door een duik in het openluchtzwembad (notatio) en een bezoek aan de meestal rond gevormde droge stoomruimte met een klein gat in het dak. Daarna de Sudatoria een vochtige stoomruimte met eveneens een opening in het dak.

En dan was de eerste badruimte (caldarium) aan de beurt, dit warmste bad was gebouwd in de vloer en werd verwarmd door een vloerverwarmingssysteem (hypocaustum). De badgast reinigt zich met olie om vervolgens in een “warm bad” (tussen de 50 en 55 graden Celsius) te duiken. De volgende warme kamer die dan bezocht werd was (hypcaustum). Hierna volgde de verkoeling in het koude bad (frigidarium) om de poriën te sluiten. Na dit ritueel konden mensen zich nog laten verwennen met massage en andere gezondheidsbehandelingen.

Het proces van het baden duurde lang en de Romeinse badgasten gingen ook naar het badhuis om elkaar te ontmoeten. Ze nodigden elkaar uit om te socializen in sociale ruimten en bibliotheek in de kleine gebouwen die gelegen waren in de tuin. Daar kwamen ze bij elkaar om van gedachten te wisselen.

Bron: Is geschiedenis

 

Passion spreuk:

“Nieuwe woorden openen deuren naar nieuwe werelden.”