Langer in Porto
Het bleek toch ander weer te zijn dan oorspronkelijk werd verwacht dus besloten we nog niet verder richting het zuiden te gaan. We hebben nu de andere kant van de omgeving van Porto per fiets verkend en het aangename met het nuttige gecombineerd door onze voorraden aan te vullen en een harde schijf voor de boord pc aan te schaffen. We hebben veel plezier van onze vouwfietsen die zelfs voorzien zijn van elektrische ondersteuning. Af en toe lopen de straten nogal schuin omhoog en uiteraard ook naar beneden en vooral omhoog is de elektrische ondersteuning heel handig. Op de haven was het ook heel gezellig omdat er een Yamaha tour was georganiseerd. Niet alleen het watersport assortiment van dit merk zoals boten, jetski’s, sup-boards en visboten, maar ook de motoren, de instrumenten eigenlijk alles wat ze op de markt brengen werd daar gedemonstreerd. Er was grote belangstelling en een van de toppers was een Jetski Flyboard waarmee je met een waterstraal uit het water wordt getild en dan moet blijven staan. Verschillende bezoekers van het evenement mochten het ook uitproberen. Daarbij ontstonden natuurlijk hilarische situaties waarbij de mensen gigantisch gelanceerd werden op het water, maar ook mensen die het binnen 3 tot 4 keer proberen hartstikke goed onder de knie hadden. Wij konden dit vanaf onze boot allemaal heel goed bekijken.

Figueira da Foz
Dinsdag was voor ons D-day om Porto te verlaten. In de vroege ochtend werden we om 06:00 uur wakker van gerommel in de verte. Oh nee, we werden toch weer verrast door een dikke onweersbui met zware windstoten, van maar liefst 43 knopen waardoor we ons vertrek opnieuw moesten uitstellen. Het werd een dikke onweersbui met zware windstoten en veel bliksem. Om 09:00 uur was het leed weer geleden en zijn we alsnog vertrokken. Na zo’n dikke bui en harde wind verwacht je dat de zee dan ook een beetje hobbelig is, maar dat viel ons heel erg mee. We konden starten met zeilen, toen werd de wind steeds minder en hebben we een klein stukje fok laten staan voor de stabiliteit van de boot en zijn we op de motor verder gegaan. Onze bestemming was Figueira da Foz. Afwisselend hebben we gemotord en gezeild en uiteindelijk waren we daar rond 18:00 uur binnen. Je moet daar bij een ponton voor het havenkantoor afmeren waarna de havenmeester ons een ligplaats heeft toegewezen. Het dorp was niet echt heel bijzonder, we hebben er rondgelopen en zijn toen aan boord gegaan om onze route voor de volgende dag te plannen.

Peniche
Peniche is onze volgende bestemming geworden. Jammer genoeg was het heel mistig op zee, dus weinig te zien en ook geen wind. Toch moesten we wel oplettend blijven voor de vele “vispotten” die dan ineens weer ergens door vissers midden op zee gedropt zijn. Er zijn gebieden waar de oceaan 500 tot 1.000 meter, soms zelfs nog dieper is en langs de randen van die diepe stukken wordt heel veel gevist. Dus in de mist was het eigenlijk continue nodig om goed op te letten. Vlak voor het bereiken van de kaap voor Peniche werd het zicht een beetje beter en zagen we het dorp al liggen met het schiereiland ervoor. De rotswanden zijn hier hoger en er waren zelfs nog resten van een oude stadsmuur met wat torentjes die bij de invaart opvielen. De haven is klein, Veel buitenlandse jachten liggen aan de lange steiger. Wij meerden af naast een boot die al meteen te kennen gaf dat zij de volgende dag om 08:00 wilden vertrekken. Voor ons is vroeg op staan geen probleem en aangezien we naar Lissabon willen leek het ons een goed plan om dan als het weer het toe laat ook weg te gaan.

Lissabon
Vroeg in de ochtend heeft Hanjo de weerberichten bekeken en wij besloten gelijktijdig met de Duitse buren te vertrekken. Met een dubbel rif en een puntje fok voor de stabiliteit zijn we aan de tocht van 60 mijl naar Lissabon begonnen. De golven zijn op dit traject heel hoog, de hoogst gemeten golf is 30 meter geweest een paar jaar geleden. Dus we maken aardige pieken en dalen mee, maar je went aan alles dus ook daaraan. Na 20 mijl konden we één rif eruit doen en werden de golven ook weer wat lager. Verder is het een prachtige zeildag met een Noordenwind 5-6. Deze windrichting zijn we hier wel gewend want langs de Portugese kust bij Cabo da Roca staat bijna altijd een Noord/Noordwesten wind. Maar het venijn zat hem vandaag in de staart en werd veroorzaakt door een hele diepe depressie op de Atlantische Oceaan. We kregen te maken met wind van 42 knopen en surften we met een snelheid van meer dan 15 knopen richting Lissabon. We liggen in Marina Alcântara Dock die het dichtst bij het oude centrum is gesitueerd. Morgen gaan we Lissabon verkennen!