Het stiksel van de huik van het grootzeil was tijdens onze tocht naar Porto stuk gegaan. Bij de haven hebben we geïnformeerd of zij ons een zeilmaker konden adviseren en dit bedrijf bleek ten noorden van Porto te liggen. Bij de haven adviseerden ze om naar de zeilmaker te fietsen. Dus wij de volgende ochtend op onze fietsen op weg naar de zeilmaker die op ongeveer 15 tot 20 kilometer van de haven was gevestigd. We hadden een route op Google Maps in getoetst en deze bleek ons dwars door de stad te leiden waar enorm veel verkeer was. Er zijn hier bijna geen fietspaden. Je rijdt gewoon waar de auto’s zijn en in de ochtendspits was dit geen leuke fietstocht, maar na ongeveer 20 kilometer kwamen we buiten de stad op de provinciale wegen terecht en na enig zoeken en hulp van de lokale bevolking is het ons gelukt om de zeilmaker te vinden. Gelukkig was er tijd om ons direct te helpen dus we konden bij een koffietentje wachten op de reparatie.

Terug hebben we de route langs de kustlijn genomen die veel sneller was. Onderweg zagen we enorm veel politie, landmacht, tanks kortom de totale defensie van Portugal leek daar aanwezig, dit alles ter gelegenheid van een parade ter gelegenheid van 10 juni de officiële feestdag van Portugal, die voor de Minister-President en vele andere genodigden uit de regering en andere gasten de volgende dag zal plaatsvinden. Het zag er indrukwekkend uit ze waren super voorbereid. Uiteindelijk hebben we in totaal ruim 50 kilometer gefietst op onze elektrische vouwfietsen, top!

 

De volgende dag was het tijd voor een mooie tour door Porto, dat was erg leuk we hebben een mooie fietstocht door de stad gemaakt. Maar eerst gingen we nog even naar de markt in het dorpje Afurada dichtbij de haven, die zowel door de plaatselijke bevolking als door de toeristen goed bezocht werd. Toen verder met onze fietstocht door Porto.Dat ging niet overal even gemakkelijk omdat sommige straatjes zo ontzettend smal zijn en overal terrasjes zijn gemaakt, maar met een beetje laveren tussen alles door is het ons gelukt!

Het centrum is erg gezellig en beslist de moeite van het bezoeken waard. De oude huizen zijn voor die bouwtijd best hoog en dicht bij elkaar gebouwd. Sommigen zijn goed opgeknapt maar bij veel pandjes zie je dat het budget ontbreekt om het weer zo te renoveren dat het bijna authentiek is. Dan worden er gewoon random wat tegels op geplakt en ziet het er aan de buitenkant weer redelijk uit.

’s Middags hadden we een rondleiding en port proeverij bij Churchills een portfabrikant waar we uiteraard wat hebben meegenomen als aanvulling voor onze drankvoorraad. Heerlijk met een lekker kaasje of verse ham. ’s Avonds hebben we ons verblijf in Porto afgesloten met een heerlijke maaltijd in het vissersdorp Afurada.