Viana do Castello

De eerste haven die we binnen liepen in Portugal was Viana do Castello, we kregen daar een ligplaats aan een ponton voor de jachthaven. Daar waren geen plekken meer voor de passanten dus was het ponton de plek waar eigenlijk alle passanten terecht kwamen. Het stadje is heel leuk prachtige met gebouwen en gezellige straatjes met overwegend kleine bijzondere winkels, waaronder ook een aantal galerieën. Er zijn nog wat overblijfselen van een kasteel, maar dat is eigenlijk alleen de buitenmuur, de poort en een aantal torens. Binnen de muren zijn kantoren gebouwd waarin verschillende bedrijven zijn gevestigd. In Via do Castello vind je ook mooie oude straten waarvan de muren prachtig zijn gedecoreerd met Portugese tegels. Af en toe zit op de hoek van een straat een oud vrouwtje die vers gevangen vis verkoopt. Portugezen komen op ons als relaxte mensen over. Ze genieten van het leven, nemen tijd om elkaar te ontmoeten op terrasjes en bij de lokale koffiebarretjes. Eén terras is eigenlijk altijd vol en dat is Pastelarias e Cafetaria “Zé Natário” aan een van de hoofdstraten van de stad. De hartige en zoete heerlijkheden wordt door zowel de plaatselijke bevolking als de toeristen met veel smaak genuttigd. Een echte aanrader! ’s Avonds hebben we gegeten bij “Os 3 Potes” een door Michelin aanbevolen restaurant dat al sinds 31-01-1972 bestaat. De inrichting was authentiek Portugees met geborduurde kleedjes op de tafels en het eten was smaakvol.

 

Porto

De een na grootste stad van Portugal is onze volgende bestemming. Ongeveer 30 mijl varen, waarvan we het grootste gedeelte konden zeilen. We begonnen met 28 knopen wind dus toch maar een rif in het grootzeil, maar onderweg begon de wind af te nemen en uiteindelijk hebben we het laatste stuk van de reis de motor gestart om toch de vaart erin te houden. We hebben een ligplaats gevonden bij de Douro Marina met aan de ene kant mooi uitzicht over de rivier en de zee en aan de andere kant gezellig uitzicht op Porto en het vissersdorp Afuro. Dit dorp is een aanrader om te bezoeken. De vrouwen van het dorp lopen met hun wasteilen vol was naar het plaatselijke “washuis” waar alle vrouwen de was met de hand doen om daarna de was op de gemeenschappelijke droogplaats van het dorp op te hangen om het te laten drogen.

Later in de middag is de was droog en wordt het weer met een wasmand op de heupen of op het hoofd opgehaald en naar huis gebracht. Het dorp heeft een eigen bakkerij, kleine supermarkt, maar ook een heerlijk visrestaurant “Sao Pedro”, waar de verse vis direct van de barbecue wordt geserveerd. De locatie is een grote hal met allemaal tafels en banken waar ook de lokale bevolking te vinden is. Elke avond is het vol, niet alleen de vis is uitstekend bereid ook het personeel is heel gastvrij en oplettend naar hun gasten toe.