De volgende dag vertrokken wij rond 8 uur naar de stad Karystos op het eiland Evvoia. Het was een prachtige dag om te zeilen en de wind was ter hoogte van Evvoia rond de 20 knopen geworden. Met vlagen die opliepen tot 30 en meer kwamen we in de buurt van onze bestemming aan. Bij het invaren van de baai naar de stad Karystos zagen we dat er in de baai ook een Marine fregat voor anker lag.

 

We besloten om toch de haven binnen te gaan en op het moment dat wij binnen de pieren waren viel de wind weg en konden we gewoon met anker uit en twee lijnen aan de kade onze boot afmeren. Wat een verrassing voor ons na 63 mijl zeilen waren we daar uiteraard wel blij mee.

 

Het grappige was dat Hanjo het Marine fregat direct herkende als aan voormalig Nederlands S-fregat waarvoor hij in zijn diensttijd als Marineofficier nog software had geschreven. De Grieken hebben in een zoveelste bezuinigingsronde van Defensie een heel stel van die fregatten van Nederland overgenomen. Vaak was hij aan boord geweest met testvaarten om naast de tactische software voor radar en wapensystemen die hij had ontwikkeld, ook een en ander aan leuke slimmigheidjes in de software zoals tracking van schepen en vliegtuigen op het radarscherm te testen. Dat zijn functies die tegenwoordig zo’n beetje standaard in elke plotter zitten maar toen 40 jaar geleden wel heel speciaal waren.

“Ik was heel benieuwd of het mogelijk was een bezoek aan boord te brengen. Er kwam in de haven van Karystos een rubberboot van het fregat naast ons afmeren. Ik heb een praatje met de mannen gemaakt maar zoals verwacht lukte het niet om aan boord te komen. Jammer maar helaas, maar wel leuk te zien dat die oude fregatten na zoveel jaren bij de Griekse marine nog volledig operationeel zijn”, vertelt Hanjo.