Sivota – Lefkas

Tijdens een korte tocht van ongeveer 9 mijl richting Sivota kwamen we een aantal dolfijnen tegen. Je probeert ze snel te fotograferen, maar dat is lastig. Eentje was net naast de boot aan het zwemmen en die heb ik kunnen vastleggen.

 

Daarna zijn we aangekomen bij een diepe baai waaraan het dorp Sivota is gevestigd. Aan de kade zijn een aantal winkels voor boodschappen, souvenirs en andere dingen die toeristen leuk vinden.

Een aantal taverna’s hebben daar in de baai aan de kade steigers gemaakt waaraan boten kunnen afmeren. De havenmeester en het personeel staan klaar om alle boten te helpen afmeren. De deal is dat de boten hier een aanlegplaats hebben voorzien van elektriciteit en water. Daar tegenover staat dat de bemanning van de boten wel bij de taverna die de steiger heeft gefaciliteerd gaat eten. Wij lagen aan de steiger van Taverna Stavros en hebben daar lekkere Griekse specialiteiten gegeten. Aan de overkant van de baai ligt een strandje waar je heerlijk kunt zwemmen.

 

Polis – Ithaka

We hebben het plan opgevat om de volgende dag weer eens lekker voor anker in een mooie baai te gaan. En deze hebben we gevonden ook. Aan de noordwestkant van Ithaka ligt Polis een prachtige baai waar we hebben geankerd en met 1 lijn aan de rotsen hebben gelegen.

 

Voor Odysseus was Ithaka zijn thuisland. Achter de plek waar we geankerd hebben stond een bordje met daarop Loizos Grot. Wij zijn op de rotsen geklommen en hebben gekeken of we de grot konden vinden. Loizos heeft in de 19eeeuw op het eiland Ithaka gewoond en ontdekte een grot waarin ook een kleimasker met inscriptie “opgedragen aan Odysseus” en veel andere voorwerpen uit de oudheid. Sinds de aardbeving van 1953 is de grot beschadigd en met de rest van de stad ondergedompeld.

De idyllische sfeer in de baai is geweldig, de prachtige groene heuvels met bovenaan het stadje Stavros. De kuddes schapen en het kleine vissershaventje vormen met elkaar een prachtig geheel, te leuk om voorbij te varen.