Malais, Cape of Hell

We waren vroeg vertrokken al om 06:00 uur omdat we de beruchte baai Malais moesten ronden en dan is het beter om dit vroeg in de ochtend te doen. Al enige dagen zagen we op de AIS dat er een hele armada schepen aan de andere kant van de kaap in de baai bij Elafonissos voor anker lag te wachten op rustig weer. Onze planning was goed, de voorspelling van een bijna windstille dag kwam precies uit en dat is de ideale omstandigheid om deze bij wind gevaarlijke kaap te kunnen ronden. Net als alle ankeraars die van de andere kant kwamen.

 

 

We hebben de baai zonder problemen om 09:00 uur al gerond en zijn toen op weg gegaan naar Porto Kayo. Het verliep allemaal prima alleen het laatste stuk begon de wind aan te trekken en uiteindelijk waren we rond 16.00 uur met vlagen van 28 knopen de baai van Porto Kayo binnen gezeild.

 

Porto Kayo deel van de kaap van de middelste vinger van de Peloponessos

 

Deze baai is een heel beschutte ankerplek met een aantal tavernes en wat bed & breakfast locaties en appartementen voor vakantiegangers. De bergen er omheen zijn behoorlijk hoog en dat zorgt ervoor dat de windvlagen met grote snelheid de berg afrollen. Daar hebben de boten die in de baai voor anker liggen veel last van. Het gebeurt ook regelmatig dat boten van hun anker worden geblazen. Gelukkig hadden wij een plekje dicht bij het strand waar het anker uitstekend hield in het zand.

 

Hoe anders ging dat bij een aantal Italiaanse boten en dat had een hele bijzondere afloop….

Een Italiaans schip lag geankerd aan twee ankers vanwege de harde wind. Een Italiaanse Bavaria met zeg maar wat weinig ervaring probeerde daar vlak naast te ankeren wat keer op keer mislukte.  De andere Italiaan stelde zijn landgenoot voor langszij te komen, wat natuurlijk in die omstandigheden een heel slecht idee was. Om een lang verhaal kort te maken, de Bavaria is talloze keren op de andere boot geknald. Door het onhandige manouvreren zijn de twee ankers van de ene boot en het anker van de Bavaria in een hopeloze berg ankerspaghetti veranderd en het heeft 6 uur geduurd om met behulp van meerdere assistentie de boel weer uit elkaar te krijgen. De “vriendschap” was inmiddels aardig bekoeld. De Bavaria moest het verder zelf maar oplossen en hebben nog zo’n 1,5 uur geprobeerd te ankeren. Op een gegeven ogenblik verspeelden ze hun anker. In uiterste nood probeerden zij bij een boot aan een mooring langszij te komen nadat zij er eerst weer een paar keer tegenaan gebotst te zijn.

Ook daar mochten ze niet blijven, uiteindelijk is met de hulp van een duiker het verloren anker gelicht en zijn ze op een veilige plek afgemeerd. Ik heb er een film van gemaakt. Het lijkt komisch, maar het is natuurlijk in en in triest dat zulke prutsers rondvaren.

 

Na een nacht flink gedraaid te hebben gelegen door de windvlagen, gingen we de volgende dag snel weer verder naar een hopelijk rustigere plek.