Porto Heli

De beschutte baai van Porto Heli ligt in de zomer vol dobberende zeilboten en jachten. Het was opvallend dat het blauwe water in deze baai niet zo helder is als soortgelijke baaien in Griekenland. Griekse reders hadden hier hun zomerverblijf aangekocht en celebrities als Sean Connery en Roman Abramovic kozen hier hun eigen vastgoed in de omgeving. Van het oude stadje Halieis is niet veel meer over. De ruïnes liggen voor een groot gedeelte onder de zeespiegel. De bekende Ververonda lagune ligt aan de westkant van de baai met zandstranden en watersportmogelijkheden.

We bleven ook een nacht in deze baai met zeil- en motorboten, aangevuld met grote jachten. Het was een mix van boten die voor een nacht in de baai gingen overnachten. Zelfs middernacht konden we door de ankergeluiden van de grote zeil- en motorboten nog regelmatig horen afmeren in Porto Heli.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook aangekomen in Navplion was het afmeren weer een klein kunststukje om te ankeren met snoeiharde windvlagen. Gelukkig is het uiteindelijk probleemloos verlopen. Diezelfde middag werden meerdere boten door de wind van hun anker afgeblazen. Sommige boten zelfs tegen de kademuur aan.

Nafplion centrum

Nafplion is een gemoedelijke stad met een gezellig centrum vol met straatjes, terrasjes en veel pleinen. De stad telt maar liefst vijf pleinen, namelijk het Syntagma plein, Trion Navarchon, Filellinon, Agios Spyridon en Kapodistrias. De sfeer doet Venetiaans aan met marmer geplaveide straatjes en chique boetiekjes. Je ervaart in dit deel echt de oude sfeer van Griekenland. Aan de andere kant van het park bevindt zich het nieuwe centrum. Dit komt steeds meer in opkomst met restaurants in een nieuwe, Griekse stijl. Waar de inwoners en toeristen elke avond lopen is de boulevard. Nafplion ligt aan de Golf van Argolí en daarom vind je hier naast een mooi centrum, ook mooie stranden. Vanaf de boulevard en bovenaan het kasteel heb je een prachtig uitzicht op de haven en Bourtzi, het kleine eiland met de burcht.

Palamidi kasteel

De bekendste bezienswaardigheid van Nafplion is het indrukwekkende Palamidi kasteel. Op een hoogte van 220 meter begeeft het kasteel zich op de Palamidiheuvel. De naam van het kasteel komt van Palamidis, de zoon van Nafplios. Palamidis was een uitvinder en hij zou enkele letters van het Griekse alfabet en de dobbelstenen hebben uitgevonden. De burcht is door de Venetianen in 1687 gebouwd, daarna is het fort een paar keer veroverd door de Turken en Grieken en uiteindelijk is het een lange periode als gevangenis gebruikt.

 

 

Wij waren ’s ochtends vroeg om 06:45 de 900 treden naar boven gelopen, maar je kan er ook met een auto komen. Als je boven bent bij de burcht is het vanaf 08:00 mogelijk het museum bezoeken. En tijdens de klim naar boven is het altijd mogelijk om te genieten van de spectaculaire vergezichten.