We waren weer een keer bij havenmeester George van Kalomos geweest en hadden van een aantal Nederlanders goede ervaringen gehoord over Mytikas dat om de hoek schuin tegenover de haven  ligt. Het pittoreske dorp was gebouwd aan de waterkant van het turquoise water in de Ionische Zee. Er waren maar een beperkt aantal ligplaatsen voor jachten in het kleine haventje. In totaal lagen er acht jachten afgemeerd aan de brede betonnen kade. Vier hadden daar een “vaste” ligplaats en de andere vier zijn beschikbaar voor passanten. Aan het begin van de kade was een stroompunt, maar dan moet je zeker 100 meter stroomkabel hebben en midden op de kade ontdekten we een waterpunt.

 

Mytikas was een leuk dorp waar veel vissers wonen en werken. De kleinere kinderen gingen daar naar de plaatselijke school, de grotere kinderen pakken de fiets of bus voor een school op het vaste land.  Er zijn veel tavernes, supermarkten, een dames- en een herenkapper en winkels waar elektrische apparaten als airco en andere apparatuur verkocht worden. Het was een ontspannen bestemming met leuke locaties aan de zee waar je heerlijk kunt eten en drinken. Naast de haven ligt de grote baai met een prachtig strand waar ook parasols beschikbaar zijn. Het uitzicht vanaf het strand op de hoge bergen is schilderachtig en rustgevend dus ideaal voor een ontspannen vakantie en een heerlijke duik in het kristalheldere water.

Aan de andere kant langs de kust van het dorp was een steiger gebouwd waaraan de bemanning van boten, die gingen eten bij de bijbehorende taverne, hun schip mochten afmeren. Er zijn ook bootverbindingen van Mytikas naar de eilanden Kastos en Kalamos en veerboten naar Skorpios, Meganissi en Ithaka. Met de auto ligt het dorp op ongeveer 40 minuten afstand van Lefkada. Als je wilt proeven van het echte Griekse leven en van een rustige havenplek houdt is Mytikas het aanlopen zeker waard.

Passion spreuk:

“De ware stilte is niet zonder geluiden, maar zonder gedachten.”