Nea Epidavros  heette voor de onafhankelijksheids oorlog Piada. In de periode van december 1821 tot  half januari 1822 vond daar de eerste nationale vergadering van Griekse revolutionairen plaats. Zij waren betrokken bij de revolutie tegen het Ottomaanse bewind. Op het centrale plein in het dorp is ter herinnering aan deze belangrijke nationale vergadering een monument geplaatst.

Het stadje werd gebouwd op het binnenste gedeelte van een steile rotswand slechts enkele kilometers van de zee. Daarom is zij niet zichtbaar vanaf de zee, dus de inwoners waren vroeger beschermd tegen piraten. Op de top van de rots stond een middeleeuws kasteel dat dateert uit de Byzantijnse periode. In een latere periode werd de haven gebouwd en zijn daar omheen wat hotels en tavernes gekomen.

Vlakbij de zee was een mooi kerkje waar op 5 augustus de naamdag van Agios Sortiris werd gevierd. De inwoners kwamen daar in groten getale bijeen om de naamdag van deze heilige te vieren. Er werden veel kaarsjes aangestoken en omdat het een klein kerkje is bleven de meeste inwoners buiten de kerk en gingen om beurten naar binnen om de geschilderde icoon van Agios Sortiris te zien en even hun moment te nemen om te bidden.

Op het plein naast de haven waren in het begin van de avond een aantal sprekers en ter afsluiting werden er wat traditionele dansen, waaronder uiteraard de sirtaki gedanst door wat oudere en jongere dames en een drietal heren. De volgende ochtend was er ook nog een vroege mis ter afsluiting van de festiviteiten. Omdat er veel plaats vond op het terrein rondom de haven hebben wij toch ook een beetje inzicht gekregen in de viering van een naamdag van een heilige volgens de Griekse traditie. In de haven is plaats voor ongeveer 15 boten, maar het is de moeite waard om daar een nacht door te brengen.

Passion spreuk:

“Als je niets leert van het verleden, zal je in de toekomst telkens nieuwe lessen krijgen.”