Porto Koufos een zeer beschutte baai met veel visser families van klein tot groot

Het was opvallend hoe lastig het was om een plekje te vinden om de boot aan te meren. Helaas wilden de meeste boten niet dat we langszij kwamen liggen. Uiteindelijk hebben we het anker gebruikt zodat we tegenover de kade konden liggen. Vanaf de middag tot de volgende ochtend zijn hele families bezig om vanaf deze kade te vissen. De vangst is over het algemeen vrij weinig, maar ze doen enorm hun best om zelfs in de nacht nog te blijven vissen. Af en toe komen familieleden even kijken hoe groot de vangst is en dan laten ze de vissers weer snel met rust zodat zij zich op het vissen kunnen focussen.

 

Mount Athos

 

Wij gingen op weg naar de Mount Athos, dat is de autonome monnikenrepubliek met als hoofdstad Karyes. Het ligt op het meest oostelijke schiereiland van Chalkidiki en heeft een zeer ruig bebost bergland. De hoogste top ligt op 2.033 meter tot mei/juni ligt daar vaak nog sneeuw op.

 

 

De monniken, in totaal 1.500, leven in 20 kloosters op en in aparte gemeenschappen op Athos in een gebied van 336 km2. Er zijn 17 Griekse kloosters, een Bulgaars, een Russisch en een Servisch klooster. De kloosters houden bijen, hebben wijngaarden en bouwland en in de Athos kloosters schilderen de monniken nog steeds religieuze iconen.

Athos is te beschouwen als een mannenrepubliek in Griekenland met fraaie kloosters. Vrouwen zijn op Mount Athos niet welkom. Mannen vanaf 18 jaar die de berg willen bezoeken moeten een visum aanvragen en kunnen maximaal vier dagen blijven. Per dag worden 120 aanvragen gehonoreerd van Grieken en 10 van buitenlanders. Als je er graag heen zou willen dan is het aan te raden om dan al vanuit Nederland je visum te regelen.

Vanuit Sithonia kun je per toerboot tot 500 meter uit de kust van Athos komen. Voor ons met eigen schip geldt een mijl afstand. Op de boten mogen gelukkig wel vrouwen mee 😉  We hebben genoten van deze tocht langs alle prachtige en bijzondere kloosters die tegen de bergen of vlakbij het strand zijn gebouwd. We waren onder de indruk van de verschillende bouwstijlen en kleuren die gebruikt zijn. Zelfs de dieren op Athos zijn mannetjes. Alleen kippen worden toegelaten, want de monniken hebben de verse eierdooiers nodig voor het schilderen van hun iconen. Het onderhoud van de wegen en kloosters wordt door mannen van buitenaf gedaan. De Europese Unie stelt geld beschikbaar voor het behoud van de kloosters.