Vanuit de havenstad Linaria hadden wij dit eiland met de auto uitgebreid bekeken. De hoofdstad Skyros-stad was onze eerste bestemming. Ondanks dat de stad op een berg is gebouwd waren er niet alleen kubusvormige huizen met platte daken maar ook Byzantijnse kerken op verschillende hoogtes van de stad te bewonderen. Een echte aanrader is het Kástro van de oude stad met zijn mooie herenhuizen en de restanten van het kasteel van Lykomedes. Daarnaast stond ooit een Akropolis waarvan de overblijfselen nog te zien zijn en een Venetiaans fort.

Het was een aardige klim om via de leuke straatjes van de stad helemaal naar boven te komen. Dan nog even door de tunnel onder het witte Moni Argíou Georgíou klooster waar een mooie schildering van St. Joris en de draak te zien was. Het uitzicht op de omgeving vanaf de top van de stad was de moeite van het klimmen waard. Tenslotte weer terug via een andere route door de kronkelende straatjes naar een heel gezellig plein.

Daarna de auto weer opgezocht om verder te rijden naar een kerkje dat ooit was gebouwd in de rotsen met daarbij ook een molen zonder wieken en een prachtig strand. Het eiland is aan de ene kant heel groen en begroeid met struiken en bomen van verschillende soorten. Sommige struiken hadden takken in de vorm van hele grote broccoli vormige uiteinden. Heel bijzonder. Onderweg kwamen we veel geiten en schapen tegen en ook bij de wat kalere delen van het eiland op grote hoogte waren er meerdere kuddes aanwezig.

 

 

 

Palimari het rustigste strand van Skyros ligt naast prachtige Archeologische ruïnes. En voortdurend worden er op deze plek nog nieuwe voorwerpen gevonden, sommige zelfs uit de bronstijd. Heel interessant en op een prachtige locatie. De gevonden voorwerpen worden daar ook tentoongesteld. De opgravingen dateren uit de periode 2500 en 1800 voor Christus en aan de bouw van de nederzetting is duidelijk te zien dat er vestingmuren waren en bastions, wegen en pijpleidingen, maar ook woningen met kachels, open haarden en terrassen. De archeologen hebben deze opgravingen pas in 1981 ontdekt. Prachtig om te zien!

 

 

 

 

 

Onderweg kwamen we ook het kiezelstrand van Atsitsa tegen. Het ligt in een schitterende en zeer rustige omgeving. Dit strand is ideaal voor mensen die de rust zoeken. Het was voor ons ook een prima plek om even te lunchen aan het water met uitzicht op de stenen pilaren die eveneens in het water staan. De dennenbomen en olijfbomen kwamen daar tot aan het zeewater omgeven door bijzondere rotsformaties aan zee.

 

Nadat we het eiland met de auto hadden verkend waren we weer terug in Linaria de haven van Skyros. Hier varen de veerboten vanaf Kymi op Evia naar de haven. Het dorp is rondom de haven gebouwd. Bij aankomst zie je vissersboten, zeilboten en toeristenboten. Aan de haven zijn gezellige tavernes en restaurants en winkeltjes voor de souvenirs, brood bij de bakker en in de minimarkt zijn de dagelijkse boodschappen verkrijgbaar.

In de havenstad komt 2 keer per dag de Ferry, en dan klinkt altijd de muziek “Also sprach Zarathustra” van Johan Strauss. Geweldig dat ze dat elke dag 2 keer doen dan weet iedereen dat de veerboot weerbinnen is! De ferry blijft na de laatste vaart in de haven liggen, zodat de volgende dag de mensen die in Linaria wonen en elders werken de met de eerste vaart mee kunnen. Zoals jullie kunnen zien lagen wij heel dichtbij de kade van de ferry maar opgepaste afstand.