Vandaag gaan we de Middellandse Zee invaren. Er zijn verhalen over de Strait van Gibraltar dat er gigantische stroming is en hele hoge golfen. Maar wij hadden geluk. We zaten net tussen twee fronten in en dat betekent dat er weinig wind is en daardoor konden we heel relaxed dit traject varen. Er waren wel weer meldingen van rubberboten met mensen bij Tarifa en Gibraltar, wij hebben ze niet gezien. En we hebben uiteindelijk grotendeels zeilend en het laatste stukje naar de haven op de motor afgelegd. En nu liggen we onderaan de rots van Gibraltar met een prachtig uitzicht op deze imposante bezienswaardigheid. Vroeger hebben we de rots per auto verkend, maar dat mag tegenwoordig niet meer. Het laatste stukje omhoog naar de apenkolonie gaat nu met bussen. Wij genieten hier van ons mooie uitzicht en gaan morgen een bezoek aan Gibraltar brengen om weer het Engelse sfeertje omgeven door Spaans grondgebied te proeven.

 

Bezoek aan Gibraltar

Met de fiets gingen wij richting de grens van Spanje naar Gibraltar. Het was nog vroeg dus nog niet heel druk met auto’s en bussen vol toeristen. Als fietser en lopend gaat de grenscontrole snel. Alleen onze paspoorten laten zien was voldoende om de grens over te gaan. Als je net de grens over bent staat er een stoplicht dat eigenlijk bijna altijd op groen staat. Alleen wanneer er een vliegtuig stijgt of landt wordt de weg die over de vliegtuigstrip loopt met een slagboom afgesloten. We gingen eerst even langs de Ocean Village Marina van Gibraltar. Een gezellig klein dorpje op zich, met een haven ook geschikt voor grote boten (Super Yachts) en om de haven appartementen, winkels en restaurantjes. Er ligt ook een Cruiseschip “Sun Born”, dat als hotel wordt geëxploiteerd. Een beetje vergelijkbaar met de SS Rotterdam in Nederland. Daarna zijn we door de stad, naar de Cruise Terminal en ook de andere kant van de rots gereden om zoveel mogelijk te kunnen bekijken. In Main Street kunnen de toeristen hun hart ophalen met shoppen want er zijn heel veel taxfree winkels als juweliers, parfumeriezaken, slijterijen en ook kledingwinkels en uiteraard souvenirwinkels met veel gadgets rondom Gibraltar, zoals de apen, de rots etc. Op het grote plein dat aan Main Street grenst zijn verschillende restaurants met gezellige terrasjes. Heerlijk om daar even te zitten na het verkennen van dit stukje Engeland in Spanje.

 

La Línea

Wij liggen met onze boot in de baai van Gibraltar aan de grens in het Spaanse plaatsje La Línea. Marina Alcaidesa is een prima jachthaven met een prachtig uitzicht op de rots. De faciliteiten zijn goed en het liggeld is betaalbaar. Er is zelfs een wasserette op het jachthaventerrein. Net naast de jachthaven is een watersportwinkel. Het oude centrum van deze stad heeft een aantal gezellige straten met winkels en terrasjes, mooie parken en de boulevard is vooral ’s avonds het toneel van de jongeren die zich daar uitstekend vermaken met o.a. skateboarden. Daarnaast zijn er een aantal kleinere supermarkten en ook twee grote, maar deze liggen verder van de haven af. Tapas liefhebbers raden wij de Tapasbar La Chimenea zeker aan.