Katakolou – Peloponnesos

Ons plan was om zeilend de oversteek vanuit Keri te doen en dat is ons bijna gelukt. De laatste 5 mijl waren we genoodzaakt de motor te starten, omdat er geen zucht wind meer stond. Katakolou blijkt een kustplaats waar behalve pleziervaart ook de nodige cruise schepen aanmeren. We lagen aan de stadskade met onze dinghy als stootwil en “veerboot” omdat er vlak voor de kademuur veel stenen lagen en we met ons roer al even tegen een steen aan zaten. Naast de kade was een grote parkeerplaats. Ons plan was om de volgende dag naar Olympia te gaan waar de Olympische Spelen ooit zijn gestart. Aan de overkant van de parkeerplaats was het station van Katakolou waarvan we met een trein direct naar Olympia konden reizen. Dat was heel handig.

De eerste trein gaat om 08.40 en die hebben we genomen. Na drie kwartier bereikten we het eindpunt op het station van Olympia. Het museum en de locatie waar de overblijfselen van de verschillende gebouwen en tempels was op loopafstand gemakkelijk te bereiken.

Het Archeologisch Museum Olympia is een van de belangrijkste musea van Griekenland. We hebben eerst het museum bezocht want er waren nog weinig mensen omdat we er vroeg waren. Het is erg overzichtelijk en op thema ingedeeld met veel bezienswaardigheden als beelden waaronder ook het 12 meter hoge beeld van Zeus, voorwerpen en gevels van tempels uit de Altis, het heilige Olympia.

Daarna liepen we naar de archeologische site waar in 1875 het klassieke heiligdom Olympia werd blootgelegd door Duitse archeologen. Al in 776 voor Christus vonden hier de eerste Olympische Spelen plaats. Een evenement dat maar één onderdeel kende, namelijk een stadionloop van 192 meter. In de loop van de eeuwen kwamen er steeds meer onderdelen bij. De tempel van Zeus is indrukwekkend en ook de tempel van Hera is nu nog steeds een belangrijk onderdeel van de Olympische Spelen. Voor de zuilen wordt in een schaal elke vier jaar de Olympische Vlam nog ontstoken.

Wij waren onder de indruk van ons bezoek aan beide locaties in Olympia en met een camera vol foto’s stapten we weer in de trein terug naar Karakolou. Daar aangekomen werden we verrast met bezoek. Aan de grote steiger lag een mega Cruiseschip en voor onze boot op de kade waren twee campers geparkeerd een uit Nederland en de ander uit Denemarken.

Bron: Griekenland.net

Passion spreuk:

“Wacht niet op bijzondere momenten, maar maak de gewone momenten bijzonder.”