Ventotene 

We hoppen vandaag verder naar Ventotene, een eiland in de buurt van Napels. De havens zijn hier erg duur dus we gaan weer voor anker in een baai. Dit was eigenlijk eenzelfde situatie als bij Ponza maar dan een eiland met een dorp en een iets kleinere baai waar alle boten voor anker gaan. Het was een drukte van belang vooral met mensen die een boot hadden gehuurd. En er was natuurlijk ook weer een lijn van een ankerboei van de ene Bavaria in de schroef van een andere gekomen. Gelukkig was de eigenaar van de boot handig genoeg en heeft hij het probleem voor de huurboot weer op kunnen lossen.

We zagen ook een stel Nederlanders die een boot hadden gehuurd en een beetje moeite hadden met het anker, toen dat was verholpen kreeg hij zijn vallen niet strak genoeg aangetrokken, zodat de giek steeds heen en weer ging. Daarna had zijn vriend in het bijbootje de motor gestart die er na 300 meter mee stopte, helaas was hij vergeten de peddels mee te nemen. Dus sprong zijn vriend met peddels het water in en zwom richting het bootje. Toen hij aan boord was liep de motor heel snel en was het leed weer geleden. Het was wel een prachtig schouwspel om deze mannen zo met die bootjes in de weer te zien.

’s Avonds was er weer een mooie sterrenhemel en hebben wij in de kuip lekker muziek geluisterd. Totdat er ook op dit eiland een DJ was die, weliswaar met veel minder volume, voor de vakantiegangers ook nog een leuk feest wist te bouwen. Wij doken ons bed in en zijn lekker in slaap gevallen, even een nacht bijslapen was wel prima.

 

Santo Stefano

Aan de overkant van Ventotene ligt op 1 mijl afstand het eiland Santo Stefano, ook wel ‘Devil Island’ genoemd.  Het ronde eiland heeft eveneens een vulkanische oorsprong en een diameter van ongeveer vijfhonderd meter. Het hoogste punt van Santo Stefano ligt ongeveer tachtig meter boven de zeespiegel. In 1999 is 2800 hectare zee rondom het eiland aangewezen als beschermd gebied. De wateren rondom Santo Stefano zijn geliefd bij duikers. Het eiland is nu onbewoond en privébezit.

Het enige gebouw op het eiland is een rond gevangenisgebouw, gebouwd rond 1800. Het eiland was na een gevangenisopstand in oktober1860 enkele maanden in handen van gedetineerden uit de gevangenis. In die periode hebben zij het eiland tot de Republiek van Santo Stefano uitgeroepen. Het gevangenisgebouw is tot1965 in gebruik geweest.

De moordenaar van koning Umberto I van Italië, Gaetano Bresci is hier in de gevangenis overleden. Andere bekende gevangenen waren onder anderen schrijver Luigi Settembrini, bandiet Armine Crocco. Ook voormalig Italiaans president Sandro Pertini en de politici Altjero Spinelli en Ernesto Rossi zijn daar gevangen geweest. Een film van de Italiaanse regisseur Tinto Brass is hier in 1968 opgenomen.

Spreuk Passion:

“Door je te ontdoen van alle moeten, ontmoet je jezelf.”