Vandaag was het mooi weer om nog een project voor ons vertrek op te pakken, het monteren van zonnepanelen. Na een uitgebreide zoekactie op internet naar helemaal vlakke, buigbare beloopbare zonnepanelen, zonder aansluitingen aan de bovenkant heb ik sunbeam system solar panelen gevonden.

Omdat we geen enorme spoiler achterop willen moesten we een plek op het dek vinden waar ze  het beste konden. De optie om ze aan de reling te hangen vond ik te kwetsbaar en bewerkelijk, elke keer de panelen naar buiten uitzetten.  De oplossing die we nu hebben lijkt perfect en ze zitten ook superstrak op het dek, dank aan Sikaflex. 

De grootste klus was het trekken van de kabels, de diameter moet genoeg zijn om niet teveel verlies te hebben bij maximaal 20 Ampere. Ik ben een hele dag bezig geweest de kabel in de bestaande, te kleine, kabelgoot te krijgen. Gelukkig is het uiteindelijk gelukt.

Na het maken van de kabeldoorvoeren door het dek konden de panelen gepositioneerd en vervolgens vrij gemakkelijk verlijmd worden.

Vervolgens alles aansluiten en de laadregelaar monteren…

En op deze maartse namiddag met wat lichte bewolking en schaduw over een groot deel van de panelen om 16 uur leverden de panelen al gelijk 2,5 – 3 ampere. Dit geeft hoop als de zon hoog staat, ze moeten goed zijn voor een piek van 210 watt (17,5 ampere), we gaan het hopelijk gauw beleven.

Mochten we uiteindelijk te weinig capaciteit hebben dan is de bimini nog een optie voor een extra paneel.

Stap voor stap komt het project gereed.