Lipsi het eiland met meer dan 100 kerken en kerkjes

Het eiland Lipsi is klein en daarom ook goed te verkennen met de fietsen. Het heeft iets magisch en is ook prachtig groen. Over het eiland zijn kerken en kerkjes te vinden. Sommige mensen hebben zelfs een eigen kerkje in hun tuin. Soms is het zelfs groter dan de kerkjes die je naast de wegen aan kunt treffen.

De belangrijkste plaats is Lipsi stad en deze bevindt zich rond de haven. Uiteraard hebben wij onze boot daar ook afgemeerd en zijn er 3 dagen gebleven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Achter de restaurantjes aan de haven is een leuk klein strandje waar je lekker kunt zwemmen. Wij hebben ook een fietstocht over het eiland gemaakt waar we ook twee prachtige baaien tegenkwamen waarvan bij een baai ook een gezellig restaurantje was waar we heerlijk hebben geluncht.

Toen we terugkwamen van onze fietstocht hoorden we van de havenmeester dat zij de volgende dag hoog bezoek zouden krijgen van Kyriakos Mitsotakis, de Premier van Griekenland. Dus de hele stad werd ‘s morgens nog even keurig schoon gemaakt door een groep inwoners. En ja hoor iedereen had wel een taak. Rond 10:30 uur werd de Premier  verwacht en alles en iedereen was er klaar voor.

Met de vissersboten uit de haven, compleet met vuurwerk, werd de boot waar de Premier mee binnen kwam varen hartelijk verwelkomd. Een meisje en een jongen uit Lipsi, gekleed in prachtige Griekse stijl mochten de Premier een cadeau overhandigen en daarna gingen alle 50 inwoners van de stad naar het plein waar de Premier een toespraak heeft gehouden en de vragen van de bevolking van Lipsi beantwoord. Daarna ging de Premier weer naar de boot om naar het volgende eiland te varen en daar ook waarschijnlijk het soortgelijke programma te doen.

Vulkanisch Patmos bekend als het meest religieuze eiland van de Egeïsche Zee

Omdat Johannes de Evangelist in het jaar 95 n.C. op Patmos arriveerde werd het eiland bekend . Hij schreef in een grot vlakbij het klooster het Bijbelboek Openbaringen uit het nieuwe testament. Doordat het klooster aan Johannes is gewijd is het belangrijk voor pelgrims en toeristen. De mensen komen uit de hele wereld. Met cruise schepen, veerboten en andere boten komen de mensen bij het stadje Skala aan om zo dicht mogelijk bij de bijbelgeschiedenis te komen.

 

 

Wij hebben een taxi genomen naar de Chora boven naar het Agios Ioannis klooster, speciaal gebouwd ter ere aan Johannis de Evangelist en zijn via een hobbelig pad dat naar de grot loopt waar Johannis gewoond heeft naar beneden gelopen. In de grot is de plek waar veel pelgrims op bankjes zitten te bidden.

Onderweg naar beneden kwamen we veel mensen uit de hele wereld tegen: Brazilië, De Verenigde Staten, Nederland, Indonesië, Australië en nog veel meer die de pelgrimstocht omhoog liepen.

In het witte Chora, zijn behalve heel veel winkeltjes meer dan 40 kloosters en kapellen te zien.  Het St. Johannes klooster staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en is nog steeds rijk, invloedrijk en religieus. Het is ook een voorbeeld van Byzantijnse architectuur en lijkt meer op een fort dan op een heiligdom. Wij hebben de hele reis van Patmos naar Samos nog kunnen genieten van het uitzicht op de Chora met daarboven het klooster.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samos prachtig groen veel te zien en te beleven

De volgende dag zijn wij op weg gegaan naar Samos. Het was een pittige oversteek met zeilbare wind. We kwamen na 5 uur zeilen binnen in Ormos Marathokampos. Een leuk haventje bij een gezellig dorpje. We hebben de volgende dag een auto gehuurd om de leuke dingen op Samos te ontdekken. Wat een prachtig eiland is het!

We hebben eerst het klooster M. Megalis Panagias bezocht waar we mooie fresco’s, en prachtige kapellen hebben bekeken. Wij waren daar alleen. Daarna zijn we naar de tunnel van Efpalinos gereden. Het is een deel van een aquaduct van 1036m en hoort bij de technische hoogstandjes van de oude wereld. Ingenieur Eupalinos was de ontwerper van de tunnel  die tussen 524 en 529 v.C. gebouwd werd door honderden mensen die tot slaaf waren gemaakt. De werkomstandigheden in de grot waren dusdanig dat er altijd wel “ruimte” was voor nieuwe werknemer voor de graaf werkzaamheden.

    

Op die manier had Samos ook bij belegeringen water beschikbaar. Het aquaduct werd tot de 7e eeuw na Chr. gebruikt. Het meetwerk van de ingenieur was zo precies dat er geen afwijking was toen de bouw ploegen elkaar midden in de berg tegenkwamen. Slechts 60 cm hoogteverschil in het waterduct na 400 m en 600m uithakken vanuit beide zijden, eigenlijk een mathematisch wonder dat dit zo precies gelukt is. Wij hebben met een helm op in de tunnel over een richel gelopen waardoor het kanaal schoongehouden werd en er liggen roosters over de richel om vallen te voorkomen. Het is heel leuk om het te doen zelfs voor mensen met hoogtevrees zoals ik. Alleen voor de ietwat lange Hollanders was de helm zeker noodzaak, Hanjo heeft zeker 30 keer zijn hoofd tegen de rotsen gestoten.

We reden een stukje omhoog met de auto om daar een kerkje in een kerkje te bezoeken. Een hele bijzondere ontdekking en een foto waard. Daarna was het tijd voor koffie en dat hebben we bij haven van Pythagorion gedaan. Daar staat ook een heel bijzonder beeld van de bekende wiskundige Pythagoras.

’s Avonds weer terug in onze havenplaats bood een lokale taverna live muziek, natuurlijk lieten wij ons deze gezelligheid niet ontnemen en het ontaarde in een gezellige Griekse avond er werden veel Sirtaki’s en andere dansen uitgevoerd op straat, zelfs het traditionele borden kapot gooien ( wat inmddels bij wet verboden is) ontbrak er niet aan. Ook wij gingen helemaal los..

 

 

Mastiek en Werelderfgoed op het mooie groene Chios

 

 

 

Met twintig bijzondere Mastiek dorpen in het zuiden van Chios heeft dit eiland iets bijzonders. Mastiekhars wordt gebruikt voor veel doeleinden zoals in cosmetica, medicijnen, verf en wordt gemaakt van de mastiek bomen die alleen op het eiland Chios kunnen groeien.

Het is onderzocht of Mastiek ook op andere plekken zou kunnen groeien maar dat is nooit gelukt. Er zijn vijf prachtige dorpen in het zuiden van Chios waar men met Mastiek verf de muren van de huizen versieren met traditionele geometrische patronen. Dat zijn Olympi, Vavyli, Mesta, Armolia en Pyrgi de laatste is wel het mooist.

 

 

 

 

We hebben ook het Nea Moni klooster bezocht. Dit is ook een klooster dat op de Werelderfgoed lijst staat en het ligt op 15 kilometer van Chiros stad. In maart 1822 vond de opstand van de Onafhankelijkheidsoorlog plaats. De zeer boze sultan stuurde een leger dat op Chios 30.000 inwoners doodde. Daarbij ook nog twee keer zoveel slaaf maakte. Veel Chioten zijn evenals de monniken gevlucht naar het klooster maar ook zij werden gedood.

 

 

 

Er staat net buiten het terrein van het klooster een kapel waar nog vele honderden schedels van de doden zijn bewaard. Er zijn ook hoofden van kinderen bij. Het biedt een lugubere blik op het verleden.

 

Het klooster is een bezoek waard en er wordt nog steeds hard gewerkt om de gebouwen te onderhouden.