Bij het vertrekken uit Mesolonghi vaar je door een rivier delta, een ondiep stuk water met allemaal moerasland eromheen. Als je de huisjes ziet aan de waterkant heeft dat ongelofelijk veel overeenkomsten met de Stad New Orleans, Louisiana in de USA. 

 

Op naar Petalos, dat  is een eiland met een prachtige baai waar de vissen vliegen en in de middag de geitjes en koeien naar beneden komen om aan de achterzijde van het eiland lekker van de bomen en struiken te eten. Dit gebied is totaal onbekend en te ver weg voor de vele charterboten in het gebied, er is ook eigenlijk gewoon helemaal niets. Het is alsof je op een andere planeet vaart met allemaal kleine onbewoonde eilandjes waar je omheen vaart en dan kom je in deze grote baai waar helemaal niemand woont, dus ook geen omgevingslicht is van de bewoonde wereld. We zijn hier een paar keer geweest en het is altijd een fijne plek om te liggen. Deze keer waren we er ook naar toe gegaan omdat er in heel Europa een regen van meteorieten werd verwacht. En we hier ook in het donker een paar uur hebben gekeken naar de vallende sterren. Wij hebben er 5 vlak naast ons zien flitsen, wat een geweldig gezicht! Jammer dat we ze op een bewegend schip niet op de foto kunnen vangen.

Foto: Marjon op meteorieten jacht.

 

Het werd weer tijd om de baai te verlaten richting Mytikas, een leuk vissersdorp waar we altijd graag komen. We waren benieuwd of er nog een plek beschikbaar was, er zijn daar niet meer dan 3-4 plekken voor jachten. Toen we er aan kwamen waren we verrast dat er slechts een boot aan de kade lag afgemeerd. We zijn even het dorp ingelopen voor wat boodschappen en te reserveren van een tafeltje voor 2 bij het visrestaurant Paros, het favoriete restaurant van Hanjo met de allerlekkerste Garides Saganaki van Griekenland.

De volgende dag 15 augustus was een Griekse feestdag. Het is de dag van Maria Hemelvaart. Ieder jaar wordt op die dag de Heilige Moeder Maria geëerd en wij hebben de hele dag de kerkklokken om het uur gehoord en de inwoners hadden ook hun mooiste kleding aan. Het was een echte feestdag voor iedereen.

s’ Morgens erna kwam er een vistrawler tegenover ons liggen, ze hadden een prima vangst gehad een bestelbus vol met dozen vis werd er overgeladen, alles weliswaar onder toeziend oog van mevrouw poes. Zij wist dat de visser er eigenlijk voor haar kwam en ook zij even later vol overladen zou worden met de sardientjes die nog in de netten zaten.

 

 

Wij hebben besloten de volgende dag naar Palearos te varen. Deze haven en het dorp vinden wij erg gezellig en we komen er al jaren dus we kennen daar ook veel mensen. Het is eigenlijk onze nieuwe thuishaven geworden. Het plein is de plaats waar we elkaar meestal tegen komen. Het wordt niet afgesproken maar rond een uur of zes is altijd wel een tafeltje waar je bekenden ziet en dan is het gewoon aanschuiven bij de borrel en bijpraten.

 

Helaas moesten we zaterdagochtend weer plaatsmaken voor de chartervloot die daar de bemanningswissel kwam doen. Dus een mooie gelegenheid om naar Fiskardo , het Saint Tropez van de Ionion, te varen om gezellig te borrelen en een hapje te eten met Barbara en Ruud.

De haven was zoals altijd afgeladen vol vooral met Italianen die hier hun vakantie vieren. Maar we hadden geluk dat er net een boot wegging en wij onszelf ergens tussen konden proppen. Met een mooi uitzicht op de niet zo rustige kade.

De haven liep zoals altijd nog voller dan vol, op het laatst kwam het motorjacht “Elena 5” binnen die er met zijn 50 meter lengte ook nog even liggen moest. Je kan denken wat je wilt, maar het is gewoon een charter hoor, voor €220.000 per week excl. brandstof ( al gauw weer zo’n €20-40k), liggelden en tips kan je lekker cruisen met dat ding met maximaal 12 personen dan. De 11 man bemanning zorgen  dat je het prima naar je zin hebt terwijl de tienduizenden euro’s je uit de portemonnaie vliegen. Dus voor ieder is er wat leuks te doen met varen. Er zaten in dit geval 6 jonge Russen op van zo achter in de twintig begin dertig…….zo zie je maar, dus eigenlijk een optie weggelegd voor iedereen.

 

 

 

Vandaag maar eens kijken waar we heen gaan. De Ionion is eigenlijk net iets groter dan het Ijsselmeer met vele leuke plaatsjes en baaien dus keuze genoeg.