Nu Thierry en Sylvia hadden aangegeven dat ze ivm met de verzengende hitte en de bosbranden niet naar Griekenland kwamen, wat wij uiteraard erg jammer vonden maar ook volledig begrepen, was het tijd voor actie. Wij lagen al een tijdje op de Sporaden en wilden zuidwaarts afzakken. De keuze om langs de westzijde van Evia te gaan via Chalkis trok ons vanwege de hitte niet zo aan. Om met temperaturen dik boven de 40 graden zonder wind daar te varen is niet onze eerste keuze. Dan maar langs de oostkant van Evia met een tussenstop in het havenplaatsje Symi en dan de volgende dag door naar Karystos zuid Evia of via het cycladen eiland Andros. 

De weersomstandigheden waren goed en later die week zou er weer een Meltemi losbarsten dus de timing was perfect.

Met een mooi lopend windje naar Symi langs de ruige oostkust van Evia zo’n 40 NM ging heerlijk. Symi is een echte havenplaats, eigenlijk geen plek voor jachten, maar we hebben de boot ergens tussen een paar vissersboten ingepropt voor de nacht.

Echt lekker authentiek Grieks dorpje waar weinig toeristen komen en de seniore bevolking zich heerlijk bezighoudt met een spelletje backgammon.

 

De volgende ochtend vroeg weg, vertrek om half zes voor 60NM zonder wind, dus op de motor. Met zicht op een prachtige zonsopkomst boven het eiland Skyros.

 

Weer zo’n stuk op de motor  daar zat ook gelijk het venijn. Toen we bij het vaarwater tussen Evia en Andros aankwamen begon de motor zeer onregelmatig te lopen en kwam niet meer op toeren. Probleem brandstoffilter vervuild, al de tweede keer dit seizoen, je weet ook nooit als je tankt of de diesel schoon is en er geen troep meekomt. Nu is deze zeestraat ongeveer de drukst bevaren route van Griekenland, alles wat naar de zwarte zee moet gaat door dit vaarwater. Om dat dan zonder wind en met een haperende motor, nog ruim 20NM te gaan dwars over te steken tussen alle vrachtvaart was niet zo’n aanlokkelijk idee.

Alternatief was langs Evia blijven varen naar Karystos, maar zuid Evia stond in brand, overal blusvliegtuigen en blus helicopters in Actie en dikke rook boven Karystos, dus ook een no-go voor ons. Helaas hoorden we dat ruim een uur nadat wij langsgevaren hebben een blusvliegtuig daar is neergestort waarbij de piloten triest genoeg zijn omgekomen.

 

 

Dan maar even midden op zee het brandstoffilter van de motor vervangen en de boel ontlucht. Gelukkig was het vrij snel geklaard en konden we veilig door naar Andros, naar het erg leuke plaatsje Batsi.

Nu maak ik meestal met mijn telefoon overal graag wat foto’s maar mijn nieuwe iPhone had de geest gegeven. De foto galerij van Batsi is wat dun geworden deze week. 

 

We zouden nog een dag blijven in Batsi maar helaas was er veel wind op komst en wij besloten van Andros naar Poros te zeilen. Ton en Petra waren ook onderweg naar Poros.

Voor ons was het een super leuke overtocht van 72 mijl in 10 uur, met heerlijk wind. Poros was handig omdat daar veel Ferry verbindingen zijn en Hanjo moest naar Athene omdat zijn telefoon het niet meer deed en hij daarmee echt naar een Apple gerelateerde winkel moest gaan om er naar te laten kijken. Inmiddels is alles weer opgelost en zijn we van Poros naar een leuk plekje bij het plaatsje Vathi op Methana toe gegaan. Dat was een kleine afstand van 24 mijl maar ook vandaag  hebben we weer een mooie zeiltocht kunnen maken en het weer was prima!

 

 

Het is altijd een leuke bestemming om naar Vathi op Methana te gaan. Als je binnenkomt in de kleine haven hopen we altijd dat er een plek is waar we kunnen liggen. Het is een gewilde plek en er heerst een prachtige sfeer. De tavernas hebben beiden een goede keuken en wij kennen de eigenaren van beide tavernas iets beter omdat er een jaar of 4 geleden een hond was die een meneer die daar liep uit het niets een beet in zijn been deed. EHBO toegepast en gelukkig is het voor die meneer destijds allemaal goed afgelopen.  Wij werden er weer super hartelijk ontvangen en de aangeboden wijn vloeide rijkelijk, met nog weer een grote fles wijn meegekregen na het eten.  Vandaag wordt er gekeken naar de Grand Prix de mannen verheugen zich er nu al op.