Nea Epidavros een leuk dorpje aan de Peloponesische kust aan een ruime baai met haventje

Nea Epidavros lijkt een betekenisloos plaatsje, maar hier is wel in 1821 de Griekse grondwet ontstaan en gekozen voor de blauw witte vlag als het nationale symbool voor Griekenland. De meeste boten bezoeken het iets verder gelegen Paleo Epidavros vanwege het bijzonder goed bewaard gebleven Amphitheater, maar dat hebben wij al eerder bezocht daarom naar dit ietwat slaperige en vooral rustige  haventje wat echt onze favoriet is hier.

 

Potami Neas Epidavrou of wel de rivier van Nea Epdaurus is een aparte belevenis. In de grote baai merk je dat de bovenlaag van de zee veel kouder is dan rond de bodem De vallei is hier uitgeschuurd iets onder het water, en daarom vult de rivier het laagste deel van de vallei met water. Het is waarschijnlijk gekoppeld aan een verlaging van de kuststrook hier, waardoor de zee de inham in kan stromen. Deze relatief recente verlaging is gedurende de laatste 2000 jaar ontstaan. Vanaf de kuststrook zie je dit op heel wat plaatsen, zoals bij het oude plaatsje  Paleo Epidavrou vanaf de zee gezien links. De rivier komt bij Nea Epidavrou de zee in stromen. Daarom gingen wij een paar keer per dag genieten van het koude water dat daar stroomt. We troffen daar ook een man die hier was opgegroeid en vertelde dat hij elk jaar in de zomer naar zijn familie komt en dan elke dag een paar keer geniet van het koude water in de rivier. Probeer het zelf ook het is beslist de moeite waard! Zelfs in de boot merk je dat het ’s nachts door het koude water meer afkoelt, heerlijk.

 

 

 

 

 

 

Ijskoude rivier.

 

Perdika en Moni

Perdika is een plaatsje op het Griekse eiland Aegina. We moesten een plek vinden waar je makkelijk en snel met de Ferry naar Athene kan vanwege Hanjo’s bezoek aan de tandarts voor het plaatsen van twee nieuwe kronen. Je kunt hiervandaan met de bus en ferry voor een paar euro in een uurtje naar Athene gaan.

 

Ferry haven van Piraeus, Athene

Perdika ligt op het zuidwesten van het Saronische eiland Aegina op 9 km rijden van de hoofdstad Aegina stad. Vanuit de baai van Perdika vertrekken toeristenbootjes ook naar het eilandje Moni voor de kust van het eiland. Maar de grootste activiteit die de mensen bezig houdt is het aan- en afmeren van gehuurde Catamarans en Zeilboten. Verder zijn er goede tavernes en een aantal supermarkten en ook een prima bakker. Aan het eind van de haven stopt een paar keer per dag de bus die naar de hoofdstad gaat waar de verbinding met de ferry naar Athene begint.

 

Sunset Perdika en links Nikos Moni.

Aangezien in deze haven heel veel charter boten binnen lopen ben ik op de boot gebleven en dat was maar goed ook. Onze ervaringen van de dag ervoor met schade aan de boot van onze buurman gaf daar al alle aanleiding toe. Het was raadzaam ons bezit met hand en tand te verdedigen en beschermen. Gedurende de dag en tot in de avond komen en gaan er boten in deze haven. Er zijn maar heel weinig charter kapiteins die hun catamaran of zeilboot keurig aan- of afmeren. Het overgrote aantal van de “kapiteins” hebben daar gemiddeld genomen een uur tot een halve dag voor nodig en moeten meerdere keren ankeren. Je houdt het niet voor mogelijk. Ze komen met een grote snelheid binnen en knallen tegen andere boten aan en dan ontstaat er een woordenwisseling waarmee ze de situatie nog slechter maken. Dat geval gebeurt ook als er over de ketting van iemand die geankerd is en de ketting van een andere boot naar boven wordt gehaald. Surprise!

We zien niet 1 anker boven komen maar 3 tegelijk waarbij het ontknopen van deze verschillende ankerkettingen en ankers 1,5 uur heeft geduurd. Enfin aan het einde van de dag resteren een paar radeloze Fransen met eigen boot die door toedoen van zo’n prutscatamaran een complete tros in hun schroef hadden waarvoor eerst een duiker uit een andere plaats moest komen, chaos compleet.

Het was een goede plek om snel naar Athene heen en weer te kunnen met de ferry, maar voor onze gemoedsrust was het raadzaam hier weer zo snel mogelijk te vertrekken.

 

De volgende dag hebben we besloten om naar Nea Epidaurus terug te gaan omdat het daar heel prettig is en we nog even moeten wachten tot we naar het kanaal van Korinthe kunnen gaan. Er wordt gedurende het weekeinde een windkracht 7 verwacht die in de golf van Korinthe recht op de kop zal staan, geen goed plan dus. Vanaf woensdag volgende week wordt een stevige Meltemi verwacht, we vinden voorlopig een windgaatje voor maandag en dinsdag, dus hopen dat we dan door het kanaal heen kunnen. Wij zijn hier goed beschut voor de harde wind van het weekeinde en de Meltemi die begin volgende week hier in de buurt wordt verwacht. We hebben een goede plek aan de steiger met extra mooring lijnen dus we zijn er helemaal op voorbereid. Bovendien is het een heerlijke rustige haven die bijna nooit aangedaan wordt door charterboten.

 

Een keer per jaar wordt hier een feest gegeven voor alle inwoners van Nea Epidaurus ter gelegenheid van de jaardag van Agios Ioannis en ja hoor dat was gisteren. Er komen “duizenden” mensen op af volgens de havenmeester, maar als gasten van de haven mochten wij ook op een van de 140 stoelen plaatsnemen. Vorig jaar waren we er ook maar toen was het feest in het stadje boven. Natuurlijk kregen de jeugd veel tijd om hun verschillende dansen te laten zien en later op de avond mochten de volwassenen ook laten zien waar ze het afgelopen jaar op getraind hadden.

 

En als afsluiting ging iedereen los op de sirtaki, wat een feest voor de bevolking van Nea Epidaurus.

Voorafgaande aan het dansfeest ophef plein werd er in het kerkje van Agios Ioannis ook een  dienst verzorgd door de Priester. Dus alle bewoners konden naar beide evenementen toe.

Op het laatste nummer dansen deed een priester mee met de dansende kinderen en volwassenen. Dat was een leuke afsluiting van het jaarlijkse feest!