Symi

Oorspronkelijk was het rotsige, kale Symi belangrijk door het succes van de sponsduikers en de werven. De inwoners wisten hierdoor hun inkomsten voort te zetten. In de 17e eeuw mocht het eiland zich het op twee na rijkste eiland van de Dodekanesos noemen. Maar helaas de bezetting door het Italiaanse leger in 1922 en kort daarna de uitvinding van kunstmatige sponzen en ook de stoomkracht werd het einde van de bloei van het eiland. Het aantal inwoners is toen hierdoor gekrompen, maar de prachtige huizen werden goed onderhouden en veel huizen zijn weer opgeknapt waardoor ze nu ook door de inwoners weer bewoond worden.

 

 

 

 

Stathis Hatsis was de bekendste sponzenduiker die  in 1913 zonder duikuitrusting naar een diepte van 88m! dook en de verloren anker met ketting heeft gelokaliseerd en gered van een Italiaans galjoen, hij bleef 3 minuten en 58 seconden onder water!

De havenwijk ofwel bovenstad Gialos is een voorbeeld van de Italiaanse huizen die na de bezetting gebouwd werden. Het is met de Horio verbonden met een echte weg en ook een trap met ongeveer 380 treden waar je bovenaan nog een kasteel en een kerkje tegen komt.

Er zijn straatjes en steegjes in de Horio en ook prachtige statige huizen. Vaak zagen we dat deze oude huizen weer prachtig opgeknapt worden voor de verkoop. De makelaars hadden op deze huizen een bordje met hun adres aangebracht.

 

 

Nisyros een vulkaan die vrijwel ongemerkt toch bezig is

 

Onze aankomst bij de vulkaan was heel bijzonder. Wij hadden verwacht dat er veel bussen met toeristen zouden zijn maar wij waren de enige toeristen op deze namiddag. Wat een geweldig plaatje als je de vulkaan een heel stuk beneden ziet liggen. Deze vulkaan krater maakt deel uit van het Natura 2000 Europese programma en deze vulkaan is de jongste actieve vulkaan in Griekenland. De oudste rotsblokken zijn niet meer dan 150.000 jaren oud. En meer dan 60.000 jaar geleden hebben er nog honderden kleinere uitspattingen plaatsgevonden waaruit meerdere rotspunten van maar liefst 800 meter boven het zee niveau die de krater omringde ontstonden. De afmetingen van de vulkaan zijn nu nog steeds op hetzelfde niveau. Twee hoge uitspattingen van 55.000 en 45.000 jaar geleden hebben het centrale gedeelte van de vulkaan verwoest. En daaruit is het centrale deel van de Nisyros gegroeid tot een 4 km diameter die te bezoeken is.

Wij hebben dat gedaan en als je beneden bent dan zie je de stoom uit de krater komen op verschillende plekken en op verschillende plekken beneden hoor je ook het sputteren van de zwavel damp. Een hele mooie ervaring echt een aanrader om dit te doen. Wij hadden een auto gehuurd en konden daardoor ook wat meer van het eiland bekijken het kleine dorpje boven en nog de andere haven die heel gezellig was. Wij konden daar niet liggen omdat wij 2.50m diep steken met onze boot. Het dorpje waar wij waren was ook heel leuk echt Grieks. We hebben daar heerlijk baracuda vis gegeten.

 

 

De volgende dag zijn we nog even een dagje richting Kos gegaan en daarna was onze bestemming Kalymnos.

 

Kalymnos

 

Ook dit eiland staat bekend om de sponsvisserij en eveneens om de historie van dit leuke eiland die al in de bronstijd was begonnen.

 

 

Traditionele boot voor de sponsenvangst.

 

 

Oude baas bewerkt de sponsen voor de verkoop. Een Griekse sponsenverkoper vertelde ons,toen alle dagjestoeristen weg waren, zijn verhaal dat de sponsen tegenwoordig gewoon uit Azië komen, er zijn nog slechts een handjevol sponsvissers actief in de Med…

Er zijn een aantal Byzantijnse monumenten die te bekijken zijn. Ook dit eiland wilden wij graag verkennen en we hebben weer een auto gehuurd omdat de afstanden toch wel ver en hoog zijn en de autohuur van circa € 30,00 is een prima prijs. Het eiland staat ook bekend om de hoge bergen op het eiland te beklimmen voor de prachtige uitzichten op de Egeïsche Zee.

 

 

 

 

 

 

 

 

Wel weer even wennen aan het verkeer en de daarbij horende voorrangsregels voor koeien en geiten op de weg…

Onderweg naar de mooie baaien en met leuke dorpjes en tavernes konden wij ook genieten van de mooie uitzichten op de baaien waar we zeker naar toe zullen gaan.

Er is voor vandaag regen voorspeld, we blijven dus nog maar een extra dag liggen in de haven van Nisyros, ook geen straf. Eerst weer even kijken wat de weersverwachting is voor de komende dagen.