Het vulkanische eiland Milos heeft volgens de locals zoveel mooie plekjes daarom besloten we een dag een auto te huren. Vanuit de haven Adamas zijn we vertrokken naar Pláka een mooi stadje dat je vanaf de haven ziet liggen. Er zijn een aantal kerken en de witte kubusvormige huisjes vormen de straten van het pitoreske stadje.

Heel bijzonder zijn de traditionele vissershuisje onderaan bij de Choreo waar de vissers hun boten binnen opslagen en zij zelf daarboven verbleven om niet steeds de klim naar boven naar de Choreo te hoeven maken. Tegenwoordig worden ze voor veel geld verkocht, als er al een te koop komt. Ze zijn vele jaren in familiebezit.

 

In Trypiti bevinden zich de Christelijke Catacomben uit de eerste eeuw. In de heuvel is daar een enorm complex van gewelfde nissen gemaakt waarin overwegend maximaal 7 lichamen waren geplaatst. Het hele complex van catacomben is 184 meter lang en zou uit 291 tomben bestaan. Archeologen hebben dit onderzocht en hun visie was dat er wel 8.000 lichamen hebben gelegen in deze bijzondere begraafplaats.

Onderweg kwamen wij in Voúdia de mijnen voor winning van mineraalertsen en het witte puimsteen in Sarakiniko tegen. De hele omgeving is aangepast aan deze inkomstenbronnen door de wegen aan te leggen waarop de grote vrachtwagens de erts en het puimsteen vervoerd konden worden. Voor onze lunch hadden wij gehoord dat aan de zuidoost kust een bekend restaurant Scirocco is waar het eten in een kom op een vuurplaats met vulkanische warmte wordt klaar gemaakt. Dit bleek slechts één gerecht te zijn. Wij hebben daar wel lekker gegeten, maar het was niet wat we hadden verwacht. In de haven van Adamas is het goed te vertoeven. De drijvende steiger is prima en de havenmeesters zijn behulpzaam. Er is stroom en water beschikbaar.