Sifnos is een eiland dat bekend is om de Venetiaanse duiventillen die ook bij elk huis terug te vinden zijn. En ook door de goudkleurige lange zandstranden. In de oudheid waren het de goudmijnen waardoor dit eiland beroemd werd.

Er werd elk jaar door de toenmalige bewoners van Sifnos eer bewezen aan het heiligdom van Apollo in Delphi door hen te verrassen met een massief gouden ei. Eén jaar hebben de bewoners gesmokkeld door geen gouden ei maar een vergulde kei, aan te bieden waarmee zij Apollo probeerden te bedriegen.

Dat werd ontdekt en niet geaccepteerd met als gevolg dat Apollo opdracht gaf om de goudmijnen vol te laten lopen met water. Het eiland raakte in verval en sindsdien was Sifnos, na de verwisseling van het gouden ei en de vergulde kei de naam, die Apollo uit woede aan het eiland heeft mee gegeven.  

We hebben in de haven gelegen en er is ook een prima strandje met tavernes aan de overkant. Aan de andere kant van het eiland is nog een haven waar veel vissers hun ligplaats hebben en ook nog een aantal tavernes zijn. We hebben vorige keer dat we op Sifnos waren een auto gehuurd en zijn daar toen geweest. Het ziet er ook gezellig uit daar en het is de moeite waard om de baai en de haven te bezoeken. Wij hebben nu gekozen om door te varen naar Serifos.

We waren weer een keer op het eiland Kythnos in de haven van Loutra. Er heerst in dit dorp een gezellige sfeer.

Mede door de heet waterbron is dit havenstadje een plek waar boten graag binnen varen. In de haven zijn zowel de vissers als de zeilers en af en toe ook een motorboot maar al te graag te vinden.

De haven is het middelpunt van veel activiteiten waar ook de restaurants, tavernes en winkels aan mee doen. De heet water bron speelt ook een rol in het geheel. Er was uitgezocht waar het hete water vandaan kwam.

Aan de sprookjesachtige Griekse Koningin Amelia was helaas door haar arts verteld dat zij geen kinderen zou kunnen krijgen. Zij heeft geprobeerd een aantal keren een bad te nemen in het kuuroord en heel bijzonder daarna ging haar kinderwens in vervulling.

Naast het voormalig kuuroord is een bad gebouwd waar mensen gebruik kunnen maken van het hete water van de bron. Het hete water van de bron komt vanuit de berg naar beneden en op het strand van Loutra is een stukje van de zee afgeschermd waarin de bezoekers van het strand in de open lucht doorlopend een heerlijk warm bad kunnen nemen.

“Door je te ontdoen van al je moeten, ontmoet je jezelf.”