Ooit was het eiland Ios begroeid met eikenbossen. Toen de Ioniërs op het eiland kwamen zijn zij begonnen met het bouwen van huizen in de buurt van de havens van Ios stad en Gialó. Later zijn deze steden door de Venetianen als vesting gebruikt.

De dichter Homerus is volgens de Grieken op Ios begraven. Elk jaar wordt op 15 mei het Homerus festival Omeria georganiseerd. Het eiland staat ook bekend om het nachtleven en er zijn dan ook veel jongeren te vinden. Ios stad dat bovenop de berg ligt is heel leuk met een wir war van witte huisjes, winkels en tavernes en waar het ’s avonds erg gezellig is. Er zijn ook heel wat kerkjes met mooie blauwe daken te bewonderen. Een andere bezienswaardigheid is de Venetiaanse Vesting die in het jaar 1400 werd gebouwd door Marco Crispi.

Er zijn resten van antieke muren en maar liefst 12 molens boven de stad Gialós te bezichtigen. We hebben daar twee dagen gelegen. Er komen daar verschillende veerboten aan die vaak met hoge snelheid de havenmond invaren. Het gevolg is dat alle boten die in de haven liggen goed moeten opletten dat hun boten niet tegen elkaar aan komen.

Vooral op de steiger waar de vissersboten afmeren gaat het regelmatig flink te keer. Wij lagen daar eerst en zijn toen er op een steiger aan de kant van het strand en het stadje een plek vrij kwam ook naar deze steiger verhuisd. Er is een bus die regelmatig naar de Chora rijdt. We zijn daar mee naar boven gegaan en hebben daar heerlijk Thais gegeten. Alleen het glasservies was van discutabele Chinese kwaliteit, het voetje brak er zo vanaf….

Daarna nog even rond gelopen om vervolgens weer met de bus naar de haven terug te keren.

“Als er een wind van verandering waait, bouwen sommigen schermen.  Anderen bouwen windmolens.”