Keramidi, kleine vissershaven op het vaste land.

 

Veertig mijl verder waren we aangekomen bij Keramidi. Dit bleek een kleine vissershaven te zijn waar voor boten als die van ons en nog een Duitse zeilboot eigenlijk geen plaats was.

Gelukkig konden wij net tussen twee vissersboten afmeren. Met de achterkant van de boot naar de kant en het anker ruimschoots verder ging het prima. Er kwam nog een vissersboot bij liggen die niet op vissen, maar op sponzen vissen. De visser vertelde trots dat er nog maar 3 vissers in Griekenland op deze sponzen vissen, waarvan zij er één waren. Zij gingen eten en omdat wij eigenlijk een beetje op hun plek lagen vroeg Hanjo of ze een biertje wilden. Dat wilden ze niet want ze moesten de volgende ochtend weer vroeg vissen. Vijf minuten later stond de visser naast onze boot met een hele schaal met gebakken vissen die zij nog over hadden van hun maaltijd. Geweldig aardig dat ze dat deden. Dus wij hadden nog een extra ‘gang’ vissen bij onze maaltijd. De volgende ochtend waren deze harde werkers weer vroeg weg. Kort daarna vertrokken wij naar Platamonas een jachthaven beneden aan de berg Olympus, met zijn 1187 meter de hoogste berg van Griekenland.

 

een handige basis voor bezoek bijzondere bestemmingen

We lagen weer eens een keer in een jachthaven omdat we graag een bezoek wilden brengen aan Meteora waar zes kloosters op zandstenen pilaren in redelijke staat zijn overgebleven. Met netten aan touwen en houten ladders van soms wel veertig meter lang transporteerden de monniken de benodigde goederen én personen naar boven.

Sommige kloosters worden nog steeds bewoond door monniken en andere door nonnen. Sinds 1988 staan zij op de Werelderfgoedlijst. Er is de laatste tijd veel moeite gedaan om de kloosters in hun oorspronkelijke glorie te herstellen. Het ziet er van binnen dan ook prachtig uit. Als je in de buurt bent is dit een echte aanrader.

Na de kloosters hadden we ook nog wat andere bezienswaardigheden uitgezocht die we wilden bezoeken. Dat was weer wat meer in de buurt van de jachthaven in het plaatsje Dion.

Daar bezochten wij een aantal mooie opgravingen uit de oude Macedonische tijd van huizen, de kerk met kapel, een Romeins theater en Hellenistic theater. Ook van de heiligdommen van de Griekse goden, Demeter, Zeus Hypsistos, Isis, Olympian Zeus waren nog opgravingen te zien.

Daarna hebben we nog twee watervallen die ook hier in de buurt waren bezocht. Eerst de kleine waterval en daarnaast was ook een grotere. Het was verfrissend na zo’n warme dag eindelijk weer af te koelen in het koude water van de waterval. Een heerlijke duik in een prachtige omgeving.

 

Terug bij de jachthaven was de lounge muziek weer aanwezig. Heerlijk om te horen overdag, maar deze muziek ging de hele nacht tot 5 uur door dat wisten we al van de vorige dag. Dat was jammer dan maar oordoppen in en proberen te slapen. Gelukkig ging dat prima!