In de mythologie waren Perseus waren en zijn moeder Danaë aangespoeld op de kust van het rotsachtige Sérifos. Het eiland wordt ook wel kale genoemd vanwege de kale heuvels en smalle vruchtbare dalen en de lange zandstranden. Wij lagen in de haven Livádi vanaf de boot hadden we een prachtig uitzicht op het stadje Chóra. Vanuit de haven zagen wij de witte huizen op de berg liggen. Ook de ruïnes van een Venetiaans kasteel uit de vijftiende eeuw was vanuit de haven goed zichtbaar. Bij het uitvaren zagen wij de volgende dag dat aan de andere kant van de bergtop het stadje Chóra van boven naar beneden verder was gebouwd.

 

Kythnos met de warmte bronnen

Ook Kytnos is een eiland met weinig begroeiing vanaf de zee gezien, maar het binnenland is ruig en vaak ook groen.  We hebben daar vroeg in de ochtend een hele mooie wandeling gemaakt naar een opgraving wat uiteindelijk niet is gelukt. We hebben verschillende wegen geprobeerd om er te komen maar de opgraving niet kunnen bereiken.

Bij de haven is een echte warm waterbron, ze noemen Kithnos ook wel Thermia. Een bron met ijzerhoudend water met een temperatuur van ca 48 graden stroomt de zee in.

Daar hebben ze met stukken rotsblokken een soort van bad gemaakt. Door daar te baden kan je jezelf behandelen tegen jicht, reuma en wat al niet meer. Ooit was hier een waar kuuroord, maar het hotel en de bijgebouwen zijn na het faillissement jaren geleden in ernstige staat van verval. We zijn nog even het terrein binnengeslopen om te kijken of er nog iets historisch te vinden was, maar de boel staat op instorten. In ieder geval na even flink te wennen aan de warme temperatuur hebben we onszelf weer behandeld tegen alle mogelijke kwalen die we misschien onder de leden hebben. Maar bovenal was het een bijzonder leuke ervaring.

Van Kythnos naar Lavrio

 

We wilden eigenlijk eerst nog even naar het eiland Kea, maar aangezien Denise aan boord komt de komende week zijn we naar Lavrio gevaren om weer eens een keer behoorlijk inkopen te kunnen doen, de supermarkten op de Cycladen zijn wel heel erg beperkt in hun assortiment. In Lavrio, een grote haven met veerboten, lege cruiseschepen en een grote chartervloot hebben we een plekje aan de kade gevonden waar normaal de charters liggen.