De mediterrane Monniksrob is een bedreigde diersoort. Het nationaal Marien Reservaat van Alónissos is in 1992 gesticht en is een gebied van groot belang voor de natuur. Niet alleen Alónissos, maar ook de onbewoonde eilanden Gioúra Peristéra en Skantzoúra zijn hierbij betrokken. Het park werd gesticht om een belangrijke kolonie mediterrane monniksrobben en het kwetsbare ecosysteem van andere zeedieren en planten te beschermen. Er wordt nu wetenschappelijk toezicht gehouden op de grootste populatie mediterrane monniksrobben. Wereldwijd zijn er nog maar 500 van deze robben en ze zijn daarmee een van de meest bedreigde diersoorten. Rond de Egeïsche Zee zijn 300 robben, waarvan 50 in het reservaat.

De Monniksrob in Patitíri heeft het erg naar zijn zin in de haven. Hij zwemt en ligt lekker lui op het achterdek van de ambulance boot. Als deze gebruikt moet worden dan gaat hij wat rondjes zwemmen in de haven en rust dan uit op een kano of bijbootje van de boten die in de haven liggen. Hij is voorzien van een paarse zender zodat ze altijd weten waar hij is. De havenmeester vertelde ons dat hij ook achter onze boot had gelegen, maar wij waren niet aan boord dus dat hebben we helaas gemist. 

De oude hoofdstad Palaiá Alónissos ligt boven op een rots. Omdat het heel warm was hebben we een taxi naar boven genomen en zijn we terug via het ezelpad gelopen.

 

 

De kleine straatjes en zagen er prachtig uit met mooie bloemen bij de huizen.  Uiteraard mochten een aantal kerkjes hier zeker niet ontbreken. En ook de katjes moesten nog even door Denise aangesproken worden. Na al het klimmen was het tijd voor een terras.