Paros waar de vissers nog een grote rol spelen

 Paros is het op twee na grootste eiland van de Cycladen. Het is bijna niet voor te stellen dat de havenstad Paroiká aan de westkant in de Romeinse tijd een belangrijk centrum van de marmerhandel was. Tegenwoordig is het een bloeiende badplaats.

De prachtige witte huizen die wij bij het naderen van de havenstad Náousa aan de noordkant van het eiland uit de verte konden zien, waren van dichtbij ook heel mooi om te bekijken. Het stadje is als het ware rondom de verschillende vissershavens gebouwd. En in het centrum komen vrijwel alle straten weer op een van de haventjes uit. Grappig om te zien. Als je daar loopt zie je veel doorkijkjes met middeleeuwse doorgangen die naar een plein of een haven lopen. Bij de havens zagen we veel inktvissen die werden gedroogd alsof ze aan de waslijn hingen. Bij sommige vissersbootjes waren ook deze “droogrekjes” te vinden. Na de vangst wordt de octopus dus al meteen te drogen gehangen. In de straatjes zijn veel leuke winkels met vooral veel mooie handgemaakte kleding, lampen, sieraden, beelden, schilderijen en ook schoenen te vinden zijn. Niet de dingen die je overal in Griekenland tegenkomt maar met dure boetieks en trendy bars. De laatste jaren is het een vakantieverblijf voor de jetset geworden. Wij liggen lekker met de boot op een mooi plekje in de passantenhaven.

 

 

Van Paros op weg naar het eiland Sifnos

 

Gelukkig hadden we tijdens deze reis niet zoveel hoge golfen en wind. Maar werden we verrast door de dolfijnen die een tijdje naast ons hebben gezwommen. Het was een groep met moeders en kleintjes die een stuk met ons mee gingen naar onze nieuwe bestemming Sifnos. Op eens waren ze verdwenen en daarna hebben wij ze niet meer gezien. Rond 12 uur waren we al gearriveerd op onze volgende bestemming. Dat was een prachtige baai bij Platys Gialos. We hadden een mooi plekje aan de kade met uitzicht op het strand met tavernes en een mooi Grieks kerkje naast ons op de klif. Vanuit de haven loopt een trap naar boven voor mensen die het kerkje willen bekijken. ’s Avonds heerlijk gegeten bij een van de tavernes in de baai. Sifnos is ook beroemd om het aardewerk, dichters en koks. Inmiddels is het uitgegroeid tot een populaire bestemming met de mooie dorpjes, oude torens en de Venetiaanse duiventillen.

In de oudheid was Sifnos bekend om de goudmijnen. Ieder jaar bewezen de bewoners eer aan het heiligdom van Apollo in Delphi met een massief gouden ei. Helaas smokkelden ze 1 jaar door een vergulde kei te gebruiken. Hiermee haalden zij zich de toorn van Apollo op de hals. De goudmijnen liepen vol water, het eiland raakte in verval en stond sindsdien bekend als Sifnos ofwel LEEG.

De etesische wind ofwel Meltemi is een sterke droge wind die in de zomermaanden over de Egeïsche Zee waait. De wind is jaarlijks aanwezig daarom is de naam van deze wind afgeleid van het Griekse woord etesios hetgeen jaarlijks betekent. Bij het plannen van onze route raadplegen wij uiteraard de meteo berichten om zo te kiezen welk eiland onze volgende bestemming gaat worden. Voor de volgende dag waren de voorspellingen veel wind dus hebben we een auto gehuurd om het eiland daarmee te kunnen verkennen. Het autoverhuurbedrijf heeft ons wat mooie plekken op hun kaart aangewezen, die wij ook allemaal hebben bekeken tijdens onze rit. We waren in prachtige baaien, leuke stadjes en bij verschillende kerken en kloosters die vrijwel allemaal naast of in het water op een rots te vinden waren. De sfeer op het eiland in de stadjes maar ook in de baaien met mooie strandjes en leuke tavernes was heel mooi.

 

De volgende dag was de Meltemi nog sterk aanwezig dus hebben we deze dag besteed aan de was en het opruimen van de boot. We hebben weer lekker veel ruimte in alle kasten en weten weer wat er allemaal aan boord is dat is makkelijk bij het boodschappen doen. Hanjo heeft een nieuw systeem ontwikkelt voor een low power airco als het echt heet wordt. Een setje van 4 computerventilatoren gemonteerd in het dakluik om de koele lucht naar binnen te halen. In de komende maanden gaan we uitvinden of dit ook echt werkt naast alle voorzieningen die we al hebben.